
Economie
Strugurii Tannat, soi francez, pun Uruguayul pe harta mondială a vinurilor
struguri_tannat.jpg

Tannatul, cu boabele sale de un albastru foarte închis, conține mai mulți sâmburi decât alte soiuri de struguri, este bogat în tanini astrigenți, o particularitate care i-a dat numele și din cauza căreia își căpătase o reputație nu prea bună.
În Uruguay, însă, s-a considerat că acest vin puternic și concentrat e ideal pentru a fi consumat alături de carnea de vită locală, foarte marmorată, a cărei grăsime, atunci când se topește când este gătită pe jar, îi amplifică aromele și gustul.
Tannatul "face pereche bună cu carnea", Uruguayul fiind și cel mai mare consumator de carne pe cap de locuitor la nivel mondial, spune oenologul Eduardo Boido, de la crama Bouza, de lângă Montevideo, care exportă 40% din producția sa de vin, din care jumătate este Tannat.
"Mâncăm carnea, luăm o înghițitură de Tannat ca să ne clătim vălul palatin și apoi mâncăm din nou", explică el, din mijlocul viilor recent culese.
Altă dată evitat, acum apreciat
Tannatul, care a devenit soiul național de struguri din Uruguay, este cel mai probabil originar din Béarn și a fost menționat pentru prima dată în Gers, Occitania, în anul 1783.
A fost adus în Uruguay în 1870 de către Pascual Harriague, un emigrant din Țara Bascilor, din sud-vestul Franței. "Multă vreme, Tannat a fost cunoscut sub numele de Harriague, din acest soi producându-se, în general, vinuri cu note rustice pe care le consumau părinții și bunicii noștri", spune Nicolas Cappellini, proprietarul unei vinoteci din Montevideo.
Abia în anii 1980 s-a pus accentul pe rafinarea lui. În prezent, Uruguayul produce o gamă variată de vinuri Tannat, la diferite prețuri.
Vinurile Tannat din Uruguay rivalizează acum cu cele produse în regiunea de proveniență, Madiran sau Cahors. Aici acest soi de struguri a fost mult timp criticat pentru că, deși vinurile obținute din el aveau o culoare plăcută, erau agresive, cu o aciditate ridicată.
De pe site-ul oficial al vinului uruguayan aflăm că, la fel ca în Franța, "producătorii uruguayeni au învățat cum să lucreze cu conținutul natural ridicat de tanin al strugurelui", susținând cu mândrie că Uruguay "a transformat acest soi de struguri evitat într-unul apreciat".
În prezent, aproape o treime din producția mondială de Tannat este produsă în Uruguay (țară cu 3,5 milioane de locuitori), care se situează după Franța (45%), urmată de Argentina (15%) și de Statele Unite ale Americii (4%), conform lui Kym Anderson, care a participat la dezvoltarea unei baze de date mondiale a strugurilor la Universitatea din Adelaide, Australia.
O chestiune de tradiție...
Cele aproximativ 1.200 de podgorii din Uruguay, majoritatea mici ferme de familie, sunt situate între paralelele 30 și 35 sud, la aceeași latitudine cu podgoriile marilor producători de vinuri, precum Chile, Argentina, Africa de Sud, Noua Zeelandă și Australia.
Acestea se află foarte aproape de gura de vărsare a fluviilor Paraná și Uruguay în Atlantic, Rio de la Plata, și beneficiază, deci, de briza marină pe tot parcursul anului. Potrivit domnului Boido, datorită acestei umidități permanente taninul din Tannatul uruguayan se simte "mult mai delicat decât în vinurile de același soi produse în alte părți".
Pentru Julia Harding, Master of Wine la Londra, "ceea ce caracterizează Tannatul uruguayan este prospețimea sa, datorată climei".
Tannat este cel mai răspândit soi de struguri din Uruguay, cultivat pe aproximativ 1.575 de hectare (față de 2.733 ha în Franța), în comparație cu soiurile Merlot (619 ha), Cabernet Sauvignon (337 ha) și Cabernet Franc (216 ha), cu care este rareori amestecat, spre deosebire de producători din Madiran, care îl combină cu Cabernet Franc pentru un plus de suplețe.
În Uruguay, este o chestiune de tradiție, "Tannat este folosit în principal pentru producerea vinurilor monovarietale", explică Eduardo Felix, consilier tehnic la Institutul național al viei și vinului (INAVI).
Exportul de vin nu se poate compara cu cel de carne de vită, lapte sau soia, însă, potrivit INAVI, în 2022 au fost exportate aproximativ 4,8 milioane de sticle de vin, în principal de Tannat, în valoare de 18,5 milioane de dolari.
Pe 14 aprilie, ziua în care a murit Pascual Harriaque (1894), în Uruguay se sărbătorește "ziua" Tannat-ului, deoarece acest soi de struguri a pus cu adevărat țara pe harta mondială a vinurilor.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24