
Economie
Alsacia: În plin sezon de recoltare a sevei de mesteacăn... (reportaj)
mesteacan_.jpg

Sezonul de vârf nu este foarte lung, de la începutul lunii martie până la jumătatea lunii aprilie în majoritatea cazurilor, timp în care producătorul Christian Mallo și cei șase muncitori sezonieri ai săi lucrează zilnic pentru a recolta prețiosul nectar, screi France24 care citează un reportaj AFP.
"Trebuie să fii în pădure în fiecare zi, seva trebuie să fie colectată în fiecare dimineață, altfel începe să fermenteze", explică domnul Mallo.
La fel ca la recoltarea sevei de arțar, se fac una sau două găuri mici în scoarța mesteacănului, iar seva se scurge într-o găleată.
"În total, avem de strâns 1.700 de găleți în fiecare zi. Apoi ducem butoaiele acasă și le sigilăm după-amiaza în saci ermetici de trei litri", spune culegătorul. "Apoi livrăm foarte repede către clienți: nu avem stocuri, produsul trebuie să rămână proaspăt, producția pleacă imediat... "
Întreprinderea sa, Sève'Up, aprovizionează în prezent 180 de magazine din estul Franței.
În mod ciudat, niciun organism oficial nu pare să se fi interesat de seva de mesteacăn și este imposibil de obținut o cifră de producție sau numărul de operatori din Franța.
Un fel de "recoltare de sânge"
Mărimea recoltei depinde de mai mulți factori, potrivit lui Mallo: "Debitul este diferit în funcție de expunerea copacilor, de dezvoltarea lor, de fazele lunii, dacă este cald... Anul acesta vom recolta în jur de 17.000 de litri, ceea ce reprezintă o medie: vara trecută a fost foarte caldă și iarna a fost destul de secetoasă. "
În ceea ce privește mesteacănul în sine, probele sunt nedureroase: "Recoltăm de la copaci care au în jur de 40 de ani, nu le face rău deloc, este ca o mică recoltare de sânge. Seva se ridică în copac pentru a hrăni mugurii, care vor produce apoi frunze. De îndată ce mugurii sunt suficient de hrăniți, seva încetează să mai curgă", continuă producătorul în vârstă de 51 de ani.
Solul este analizat în mod regulat pentru a se asigura că nu este poluat și pentru a obține eticheta ecologică.
Binecunoscută în țările nordice, seva de mesteacăn este ideală pentru o cură la sfârșit de iarnă, spune domnul Mallo: "Este un super produs, natural, organic, plin de beneficii, care detoxifică ficatul, rinichii și intestinele”.
Cu toate acestea, niciun studiu științific nu s-a ocupat cu adevărat de acest subiect, iar medicina nu recunoaște decât un efect diuretic.
"Eu nu prescriu niciodată seva de mesteacăn, mă limitez la ceea ce am învățat. Trebuie să recunosc că nu am fost niciodată prea interesată de acest produs", spune doctorul Marine Bouisset, medic la Strasbourg.
"Tratament de trei săptămâni"
"Nu va înlocui niciodată medicamentele clasice, dar este ceea ce am putea numi un "nutraceutic", pe care îl puteți adăuga la rutina zilnică și care vă ajută să vă simțiți bine", spune Céline Touati, nutriționist, autoare a mai multor cărți despre alimentație și starea de bine.
"Există două efecte benefice principale: va drena tot ceea ce am acumulat în timpul iernii și este o substanță remineralizantă, care aduce oligoelemente, în special magneziu și seleniu", adaugă ea.
Dna Touati recomandă un tratament de trei săptămâni (care va costa aproximativ 30 de euro), cu un pahar mic pe stomacul gol în fiecare dimineață. Seva, care poate fi păstrată timp de șase săptămâni, nu are aproape niciun gust la început, dar acesta se afirmă treptat, pe măsură ce fermentează.
În timp ce moda vine și pleacă odată cu numeroasele tratamente de sănătate pe bază de plante, efectele benefice ale sevei de mesteacăn au fost prezentate încă din Evul Mediu, după care au fost uitate.
"Anticii îi cunoșteau beneficiile și nu este o coincidență faptul că astăzi producătorii de cosmetice încep să o reintroducă în produsele lor", spune Myriam Raoux, partenera domnului Mallo.
Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com