Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Într-o distilerie de whisky din Scoția, fondată acum aproape 200 de ani (reportaj)

wiskey_bun.jpg

Distileria Annandale, Scoția, 21 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
© Andy Buchanan / AFP via France24

În depozitele distileriei Annandale din sudul Scoției, 9.000 de butoaie de stejar sunt stivuite de la podea până în tavan. Mirosul de whisky învechit plutește în aer, pentru că o mică parte din alcool se evaporă încet – fenomen numit metaforic “porția îngerilor”...

Angajații verifică butoaiele uriașe pentru ca nu cumva vreunul din ele să curgă. În distilerie se află whisky în valoare de cel puțin 30 de milioane de lire sterline (aproape 35 de milioane de euro), "prețul în momentul umplerii" butoaielor, după cum explică directorul general David Ashton-Hyde.

În realitate, valoarea lor crește în timp și "marea majoritate a butoaielor sunt vândute la un preț dublu după 5 ani și triplu după 10 ani față de prețul din momentul umplerii lor".

Whisky-ul, numit uneori "aur lichid", atrage din ce în ce mai mulți investitori aflați în căutarea unor randamente crescute pentru a contracara astfel inflația. Însă se recomandă o abordare prudentă, deoarece există și escroci care încearcă să vândă produse contrafăcute.

Ashton-Hyde spune că uneori este contactat de investitori îngrijorați, care vor să se asigure că whisky-ul lor este acolo, în depozitele sale securizate. "Lumea investițiilor în whisky poate fi puțin incertă uneori. Nouă ne-a luat mult timp să găsim partenerii potriviți", confirmă el.

Investiții cu risc ridicat

Foto: © Andy Buchanan / AFP

În ultimii ani, popularitatea acestui sector a crescut datorită unor anunțuri despre vânzări record - distileria Ardbeg (LVMH), de exemplu, a vândut anul trecut un butoi de whisky pentru o sumă fără precedent, de 16 milioane de lire sterline (aproximativ 18 milioane de euro).

Potrivit Bordeaux Index, prețul sticlelor de whisky rar a înregistrat creșteri anuale de aproximativ 20%.

"Whisky-ul a fost întotdeauna o clasă de active care a avut rezultate bune", spune Benjamin Lancaster, cofondator al VCL Vintners. Această firmă londoneză, specializată în investiții în butoaie de whisky, comercializează în special butoaiele Annandale.

Investițiile în whisky au fost comparate cu piața de valori, care "a suferit valuri de volatilitate" odată cu inflația și creșterea ratelor dobânzilor, adaugă Susannah Streeter, analist la compania de servicii financiare Hargreaves Lansdown.

Despre randamente spectaculoase putem vorbi doar în cazul "unui tip rar de whisky", avertizează ea. Iar din cauza "lipsei de transparență și de reglementare" și a faptului că, adesea, autenticitatea unor astfel de butoaie este dificil de dovedit, ea consideră că investiția în whisky prezintă un "risc ridicat".

Ofertă limitată

Annandale, o distilerie înființată în 1836, unde s-a produs pentru un timp și whisky-ul Johnnie Walker, a fost închisă timp de aproape 100 de ani, înainte de a fi redeschisă în 2014. În clădirile renovate, ultima băutură preparată a început să fermenteze într-o cuvă lambrisată. După trei sau patru zile, lichidul auriu va fi distilat într-un alambic de cupru.

În fiecare săptămână, Annandale produce în jur de 48 de butoaie, care pot fi vândute cu cel puțin 3.000 de lire sterline (aproape 3.500 de euro) și a căror valoare crește odată cu timpul.

"Oferta este limitată, de aceea whisky-ul vechi atrage investitorii (...). Cele mai multe produse sunt de acum zeci de ani", explică Tommy Keeling, șeful departamentului de băuturi spirtoase al IWSR Drinks Market Analysis, cu sediul la Londra.

De asemenea, el este de părere că și creșterea prosperității în Asia, accesul ușor la credite și izolarea din timpul pandemiei (care le-a dat timp consumatorilor să își dezvolte cultura whisky-ului) au stimulat cererea.

Compania estimează că în 2022 piața mondială a whisky-ului valora 87 de miliarde de dolari și că, până în 2027, ar trebui să ajungă la 105 miliarde de dolari, creștere datorată, în principal, whisky-ului scoțian, dar și altor regiuni producătoare, precum Statele Unite și Japonia.

Dl Keeling spune că un interes crescând îl manifestă  investitorii chinezi și indieni, în timp ce VCL Vintners spune că sectorul atrage clienți de toate vârstele și bugetele.

Potrivit unui studiu realizat de Knight Frank, investițiile în whisky-ul rar au cunoscut o creștere mai lentă, dar s-au dovedit mult mai profitabile în zece ani decât cele în vinuri fine, ceasuri sau mașini de lux.

VCL Vintners, care anul trecut a primit cu 40% mai multe cereri de informații din partea potențialilor clienți, spune că randamentul investițiilor în butoaie de whisky este cuprins între 8% și 12% pe an.

Annandale nu promite însă nici un randament. "Nu este treaba noastră", spune dl Ashton-Hyde, care afirmă că vrea să se concentreze pe producerea de "băuturi alcoolice minunate".

 

Traducere de Cornelia Mohora după reportajul publicat de France24.