
Economie
Să ai 2 joburi va ține de siguranța financiară în 2024 când creșterile de prețuri vor continua să erodeze puterea de cumparare (interviu)
Numărul aplicărilor la anunțuri din partea românilor care caută de lucru part- time a crescut cu 60% în 2023 față de anul trecut. Cei mai interesați să lucreze cu program scurt vin din mediul urban, dar este în creștere si numărul celor interesați de muncă în mediul rural. Sunt in crestere ofertele de munca venite de la oameni din mediul rural care isi cauta zilieri pentru diverse activitati, tendință dată și de depopularea satelor, dupa ce multi oameni apți de muncă au migrat în orașe sau chiar peste hotare, spune la RFI Gabi Boruz, fondatorul platformei delucru.ro
"Numărul celor care caută de lucru cu program scurt este în creștere. Ne dăm seama de asta din anunțurile pe care le postează la noi pe platformă, pe "Delucru.ro", sunt atât pensionarii, cât și mămicile cu copii care vor să lucreze nu știu weekend sau câteva ore pe zi. Se caută de la joburi de bonă, curățenie, menaj, curățenie, call-center, sau alte meserii care se pot face de la domiciliu. Oamenii vor să aloce 3 -4 ore pe zi, mai ales în segmentul celor care au copii. Cei care vor să își rotunjească veniturile sunt din toate categoriile de vârstă, de la tineri, studenți și până la pensionari. Cei mai mulți caută în orașele mari ale României dar și în orașe mai mici. Totul vine, cred, de la nesiguranța zilei de mâine dar și inflația cred ca a influențat acest lucru." mai adaugă Gabi Boruz.
Analistul economic Adrian Negrescu spune că joburile part time vor fi vedeta anului viitor. Să-ți completezi veniturile va ține de siguranța financiară într un an 2024 în care creșterea prețurilor va continua să erodeze puterea de cumpărare:
"Oamenii au nevoie de mai mulți bani. Nu le mai ajung banii, iar dorința de a avea un al doilea job, e din ce în ce mai mare în rândul românilor. Sunt joburi part time, în special în domeniile serviciilor și, joburi care țin de lucrul la distanță. Oamenii caută să adune mai mulți bani, să aibă cu ce să facă față acestei inflații de care nu mai scăpăm prin astfel de joburi part-time pe care speră să le obțină în contextul în care cererea de forță de muncă din economie din ce în ce mai mare. E o adevărată misiune imposibilă pentru majoritatea antreprenorilor din domeniul construcțiilor, din agricultură, din prestări servicii, să găsească în momentul de față personal calificat pe care să-l angajeze atunci când are nevoie. Atunci când sunt vârfuri de vânzări, cum a fost Black Friday, atunci când este sezonul de recoltări, când vorbim de agricultură sau când construim un bloc sau dezvoltăm un complex imobiliar. E greu să găsești pe acesti oameni și mai cu seamă să îi plătești. În aceste condiții, cele mai multe companii apelează în momentul de față la aceste resurse externe, caută oameni pe care să-i plătească la oră, să îi plătească pe contracte foarte simple, pe câteva ore pe zi, pe un termen definit, în așa fel încât să își rezolve problemele pe care le au"
Reporter: În acest context, cum credeți că va arăta piața forței de muncă în 2024 și ce putem face pentru a ne adapta ca angajați?
Adrian Negrescu: "Piața muncii cred că va fi în continuare din ce în ce mai fragmentată. Pe de de-o parte vor fi angajatorii care vor căuta să și optimizeze costurile cu forța de muncă. Gândiți vă, costurile sunt din ce în ce mai mari, astfel încât vor căuta oamenii pe care să i plătească part time, chiar dacă le plătesc contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie, le vor plăti mai puțin salariu, dar îi vor angaja pe câteva ore, pe 3 4 ore sau cine știe cât, în așa fel încât să și să și rezolve problemele, iar pe de altă parte sunt angajații care, din punctul meu de vedere, vor încerca să și mărească veniturile prin aceste joburi part time, care din punctul meu de vedere vor fi vedeta anului 2024. Să lucrezi în două sau trei locuri de muncă nu mai e o rușine. Nu ar trebui să fie o rușine pentru nimeni să începi să ți completezi veniturile... Cred că va ține de siguranța financiară într un an 2024. Inflația, adică creșterile de prețuri, vor continua să erodeze puternic puterea de cumpărare. "