Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbarea legilor din justiție; magistrații protestează în stradă

magistrati_1.jpeg

Legile justiţiei sunt, la Parlament, în procedură accelerată de dezbatere şi vot
Legile justiţiei sunt, la Parlament, în procedură accelerată de dezbatere şi vot
Image source: 
RFI

Sute de judecători și procurori din Constanța, Cluj, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, între altele, protestează în fața tribunalelor, îmbrăcați în robe. Ei acuză modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală, discutate în Parlament.

Constituţia interzice greva magistraţilor, însă, aceştia pot folosi anumite forme de protest. Modificarea Legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale ar duce la blocarea unor anchete sau la ştergerea rezultatelor unor dosare, susțin reprezentanții magistraților.

Legile justiţiei sunt, la Parlament, în procedură accelerată de dezbatere şi vot, fiind posibil ca până miercuri sau joi să fie aprobate toate cele trei proiecte. Rapoartele şi pentru dezbaterea din plenul Senatului vor fi făcute tot de Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută cele trei legi ale Justiţiei: luni a fost dat votul final pe legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iar miercuri au fost votate legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind funcţionarea CSM.

Între timp, Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale a amânat pentru a doua oară dezbaterea pe marginea transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie la propunerea preşedintelui comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.

Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală. Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată. Senatul este forul decizional în cazul tuturor celor trei acte normative.

Discutăm subiectul cu judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de judecătorul Cristi Danileț
886