Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 11 decembrie

iarna_2.jpg

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna noiembrie
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna noiembrie
Image source: 
RFI

Rusia a eliminat embargoul asupra importurilor de porci şi produse din carne de porc provenite din Uniunea Europeană. Restricțiile fuseseră impuse în 2014, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană în Lituania şi Polonia.

Rămân totuși în vigoare, pentru anumite ţări, sancţiunile federale simetrice privind interzicerea importului acestor produse.

Decizia vine după o dispută tranșată în Organizaţia Mondială a Comerţului, care a decis că embargoul sanitar rusesc nu se bazează pe standardele internaţionale relevante şi încalcă normele acordului privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare. După un apel al Moscovei, organizația a confirmat decizia grupului special potrivit căreia Uniunea Europeană a furnizat probele necesare pentru a demonstra Rusiei că anumite zone din teritoriul comunitar nu sunt afectate de febră porcină africană.

România nu pare însă a beneficia de aceste decizii pentru că nu poate asigura, din propria producție, nici măcar consumul intern. Există totuși oarece exporturi, doar că și acestea au uneori de suferit. De exemplu, un transport cu 200 de porci vii a fost blocat între granița României și Republica Moldova. Animalele nu pot să intre nici în țara vecină, nici să fie întoarse în fermă sau la un punct de sacrificare din România.

Vama moldovenească a respins transportul din motive comerciale, explicând că au interdicție să primească porci din Uniunea Europeană. Este vorba despre un ordin apărut peste noapte, care nu a fost adus la cunoștință autorităților din România.

Prețuri mai mici la alimente – raport FAO

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care creșterea prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale a fost contracarată de scăderea prețului lactatelor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În pofida scăderii din luna noiembrie 2017, prețul global al alimentelor este cu 2,3% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii prețului global al alimentelor în luna noiembrie a fost declinul de 4,9% al prețului lactatelor, ca urmare a diminuării cotațiilor la unt, brânză, lapte și lapte praf. În schimb, indicele prețului zahărului a crescut cu 4,5% comparativ cu luna octombrie, în principal din cauza scăderii exporturilor Braziliei și a îngrijorărilor referitoare la posibilitatea ca scumpirea petrolului să ducă la o cantitate mai mare de trestie de zahăr să fie utilizată pentru producția de etanol.

În paralel, organizația și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale, până la nivelul record de 2,6 miliarde de tone.

Soft-ul de la APIA, noi încercări

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a lansat o nouă licitație pentru selectarea unui evaluator al ofertelor depuse pentru mentenanța, extinderea și dezvoltarea sistemului informatic al instituției.

Proiectul a fost blocat de acuzații legate de posibile conflicte de interese, decizii considerate abuzive în procesul de evaluare și pretinsă lipsă de obiectivitate în alegerea operatorului care urmează să asigure, în următorii 4 ani, funcționarea sistemului de gestionare a plății subvențiilor în agricultură. Contractul anterior a expirat la 30 iunie.

Principala condiție se referă la depunerea unei declarații pe proprie răspundere a ofertantului că nu a avut relații de colaborare sau comerciale cu niciunul din ofertanții participanți la procedura de atribuire a Acordului Cadru în ultimul an și nu are în derulare contracte, atât la nivelul firmei, cât și a experților care participă la evaluare cu firmele care vor să obțină contractul.

Miza contractului de mentenanță este una mare, de aproape 100 de milioane de lei, licitația fiind lansată târziu în condițiile în care România riscă să piardă subvenții europene. Doar în Campania de plăți 2017, aflată în desfășurare, mai sunt de plătit peste 1,5 miliarde de euro până la data de final a Campaniei, 30 iunie 2018.

Cadastru gratuit, plătește Uniunea Europeană

Agenția de Cadastru anunță o listă cu 660 de comune care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile, suprafața totală fiind de aproape 5, 8 milioane de hectare.

Au fost alese localitățile care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, cele care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe și cele în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este finanțat din veniturile proprii ale agenției, peste 860 milioane euro, și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, de aproximativ 312 milioane de euro. O altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale ale primăriilor.

În prezent, 33 de localități sunt cadastrate în totalitate, iar în alte 190 de comune se desfășoară lucrări de cadastru general.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 11 decembrie 2017