Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanț de sfârșit de an, provocări pentru 2018. Noi reguli PAC

fermier_european.jpg

Cuantumul plății pentru tinerii fermieri reprezintă 25% din valoarea schemei de plată unică pe suprafață
Cuantumul plății pentru tinerii fermieri reprezintă 25% din valoarea schemei de plată unică pe suprafață
Image source: 
RFI România

Modificare importantă în ceea ce privește plățile directe acordate fermierilor din Europa - creșterea cuantumului pentru schema de plată pentru tinerii fermieri. Nouă regulă apare în regulamentul Omnibus, capitolul agricultură, și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

În ceea ce privește tinerii agricultori, plata se acordă întotdeauna agricultorilor pe o perioadă de 5 ani, atât timp cât tânărul agricultor solicită plata în termenul de cinci ani de la înființarea acestuia. Adică, de la instalarea sa într-o exploatație ca tânăr fermier. Până acum, în vechea regulă, plata se acorda fiecărui fermier pentru o perioada de 5 ani din care se scădea numărul de ani care au trecut de la instalarea sa la conducerea exploataţiei şi până la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri. Deci, dacă tânărul fermier s-a instalat șef al exploatației  agricole și solicită plata pentru tineri fermieri, de exemplu după trei ani de la instalarea sa, nu i se mai scad de la plată anii care s-au scurs de la instalarea ca șef de exploatație. El va primi plata pentru tinerii fermieri pentru o perioadă de 5 ani.

În plus, statele membre ale Uniunii Europene vor avea posibilitatea de a mări procentul aplicat pentru calcularea sumei plăților pentru tinerii fermieri în intervalul de la 25% la 50%, anunță oficial Rezumatul principalelor modificări introduse în cele patru regulamente de bază ale Politicii Agricole Comune prin regulamentul Omnibus, Comisia Europeană.

În România, cuantumul plății pentru tinerii fermieri reprezintă 25% din cuantumul schemei de plată unică pe suprafață. Pentru campania 2017, valoarea SAPS este de 97,2452 euro/ha.

Amintim principalele schimbări în PAC cu Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles. De asemenea, analizăm anul agricol cu Alexandru Potor, secretar de stat în MADR și cu Laurențiu Baciu, președinte al LAPAR.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 18 decembrie 2017