Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


An greu pentru UE. Multe probleme rămân în așteptare

europe_2.jpg

40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre Uniune
40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre Uniune
Image source: 
RFI

Cei mai mulți dintre europeni consideră că starea economiei este bună, iar optimismul cu privire la viitorul spațiului comunitar întrece pesimismul, arată ultimul Eurobarometru. Datele vin după un an de încercări pentru Uniune și multe probleme, unele rămase în suspensie.

Majoritatea europenilor sunt de acord că Uniunea este o oază de stabilitate într-o lume tulbure. Pentru prima dată de la începutul crizei economice și financiare din 2007, mult mai mulți europeni au o opinie pozitivă cu privire la situația actuală a economiei europene (48%, + 6 puncte procentuale față de primăvara anului 2017) decât una negativă (39%, -7 procente).

Începând cu primăvara anului 2017, percepțiile pozitive au câștigat teren în 23 de state membre, cu o creștere cu două cifre în Spania, Portugalia și Austria.

48% dintre europeni consideră că situația actuală a economiei naționale este bună. Acesta reprezintă cel mai înalt nivel de încredere exprimat după toamna anului 2007.

Și totuși Europa a traversat în 2017 o perioadă tulbure, supusă la multe probe și încercări. Discuțiile dificile despre Brexit, problemele apărute după valul de migranți, apariția unor noi lideri, dar și țările mai rebele, despre care se spune că au încălcat principiile statului de drept.

Comentăm toate aceste lucruri cu jurnalistul Dan Cărbunaru, de la caleaeuropeana.ro:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Dan Cărbunaru
773