Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din ianuarie, plătim la medicul de familie? Contractele cu casele de sănătate expiră

protest_medici_familie_2.jpeg

În 15 noiembrie medicii de familie şi pacienţii lor protestau în Piaţa Victoriei
În 15 noiembrie medicii de familie şi pacienţii lor protestau în Piaţa Victoriei
Sursa imaginii: 
RFI

De la începutul anului viitor, medicii de familie se văd puși în situația de a lucra pe gratis sau de a acorda consultații doar contra cost. La 31 decembrie expiră contractele de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de sănătate judeţene.

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că din ianuarie 2018 cabinetele de medicină a familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, și asta pentru că nu au fost semnate actele adiţionale de prelungire a contractelor.

De asemenea, medicii de familie sunt supărați și pentru că primesc prea puțini bani de la Casa Națională de Sănătate, deși ei reprezintă baza sistemului. ”În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5,77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României prevede o stagnare la 5.8%. Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent”, spune Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naţionale de Medicina Familiei.

SNMF reclamă faptul că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, iar cu excepţia ”unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor”, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună cu guvernul sunt ”doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie”.

”În 15 noiembrie medicii de familie şi pacienţii lor protestau în Piaţa Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcţia firească, cauza faptului că poporul român este cel mai bolnav din Europa, în ciuda finanţării crescânde. Prim-ministrul Mihai Tudose şi-a manifestat disponibilitatea pentru dialog şi în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Ministrului de Finanţe, Preşedintelui interimar al CNAS şi Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie. La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea”, se arată într-un comunicat al societății.

Discutăm despre nemulțumirile medicilor de familie, dar și despre necazurile suplimentare care s-ar putea abate asupra pacienților, cu Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naţionale de Medicina Familiei.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Rodica Tănăsescu