Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 18 decembrie

jurnal_rural_5.jpg

Noile reguli vor permite organizațiilor recunoscute ale fermierilor să planifice producția
Noile reguli vor permite organizațiilor recunoscute ale fermierilor să planifice producția
Image source: 
RFI

Parlamentul European a aprobat reforma Politicii Agricole Comune, care va începe să fie pusă în practică anul viitor. Cu o largă majoritate, eurodeputații au decis să simplifice lucrurile în domeniu și să dea mai mulți bani pentru tinerii fermieri.

Poziții mai puternice de negociere pentru fermieri, îmbunătățirea gestionării riscurilor și flexibilitate sporită pentru ajutarea tinerilor agricultori promit eurodeputații, care au aprobat regulile de simplificare a politicii agricole a Uniunii Europene. Noile reguli vor permite organizațiilor recunoscute ale fermierilor să planifice producția și să negocieze contractele de furnizare în numele membrilor lor fără să încalce regulile Uniunii privind competiția. Negocierile colective au fost permise până acum doar în câteva sectoare cum ar fi laptele, uleiul de măsline, carnea de vită sau cerealele.

Pe de altă parte, fermierii vor putea să se protejeze mai bine față de volatilitatea pieței și de riscurile naturale cum ar fi condiții meteo neprielnice, boli ale plantelor sau animalelor. ”Măsurile de stabilizare a veniturilor fermierilor vor fi mai bine adaptate nevoilor lor, inclusiv prin creșterea compensațiilor din partea asigurărilor pentru recolte, animale sau plante și din partea fondurilor de întrajutorare ale fermierilor. Comisia va putea răspunde mai rapid decât până acum în cazul unor crize prin accesarea unor măsuri excepționale de sprijin pentru fermieri”, se arată într-o comunicare a Parlamentului European. Extrem de important este instrumentul general de stabilizare a veniturilor, care poate fi folosit, în ipoteza în care veniturile agricultorilor scad mai mult de 30% din venitul mediu anual, comparativ cu anul precedent.

Ajutorul financiar pentru tinerii fermieri va putea fi mărit, o măsură importantă ce urmărește și combaterea fenomenului de îmbătrânire accentuată a spațiului rural, respectiv sprijinirea tinerilor fermieri. Statele membre vor avea mai multă flexibilitate în definirea a ceea ce reprezintă un fermier activ, care este eligibil pentru subvenții din fondurile agricole ale Uniunii, și vor putea să crească ajutorul pentru tinerii fermieri - de la 25% la 50% din plățile lor de bază pentru primele 25-90 de hectare.

Cu ce bani plătim viitoarea agricultură comunitară?

Golul creat în bugetul comunitar de Brexit ar putea fi compensat în cadrul Politicii Agricole Comune printr-o cofinanțare a statelor membre pe componenta de plăți directe, Pilonul I, însă aceasta este doar o propunere în discuție și va fi decisă politic în procesul de codecizie, anunță Mihail Dumitru, director general-adjunct în DG AGRI, din Comisia Europeană.

”Propunerile avansate până în prezent de responsabilii politici la nivelul Bruxelles-ului, și mă refer la comisarul de buget Oettinger, care și-a exprimat speranța că acest deficit va fi acoperit printr-o contribuție suplimentară a statelor membre și printr-o reducere a cheltuielilor diferitelor politici, pare o soluție de compromis, care ar putea merge. În această discuție a apărut totuși și ideea că PAC, fiind singura politica comunitară în care pe Pilonul I există finanțare exclusivă din bugetul Uniunii, ar putea fi considerată pe o logică de cofinanțare în bugetul comunitar. Pe Pilonul I există o subvenție, o plată din bugetul comunitar și atât. Nu există o contribuție națională, iar dacă va exista un deficit foarte mare, și dorim să sprijinim și să menținem nivelul de intervenție, o posibilitate de cofinanțare de către statele membre a fost propusă în aceste discuții”, a spus Dumitru.

El susține că o astfel de propunere ar putea să afecteze statele membre, pentru că resursele bugetare ale acestora sunt diferite. ”PAC are și o componentă foarte importantă de solidaritate, ca statele mai bogate să le sprijine pe cele mai sărace să atingă același nivel de dezvoltare. Este un element important care va apărea în discuție și va fi decis până la urmă politic în procesul de codecizie. Este o propunere care nu este nici eliminată și nici făcută oficial. Este pusă pe masă și trebuie discutată cu argumente pro și contra”, a explicat oficialul Comisiei.

Reguli noi în domeniul eco

Uniunea Europeană va introduce un nou set de reglementări, pe care le consideră simplificate și armonizate, care va permite creșterea mai rapidă a agriculturii ecologice, speră liderii europeni. Principalele prevederi vizează reglementări mai stricte în lanţul de aprovizionare, noi norme de combatere a contaminării cu pesticide şi respectarea standardelor europene în cazul alimentelor importate din afara spațiului comunitar.

Consiliul UE a aprobat un acord la nivelul principalelor instituții europene care prevede o revizuire radicală a reglementărilor existente în privința producției și etichetării produselor rezultate din agricultura organică. Autoritățile europene justifică necesitatea unui nou set de reguli prin faptul că legislația în vigoare de circa două decenii este învechită și mai mult împiedică decât susține dezvoltarea agriculturii ecologice în Uniune.

Sectorul agricol ecologic este evaluat la circa 27 miliarde de euro și a crescut cu 125% în ultimul deceniu, potrivit comisarului european pentru agricultură Phil Hogan. ”Micii producători se vor putea asocia în scheme de certificare de grup pentru a putea beneficia de costuri mai mici de certificare. În plus, fermierii care promovează agricultura organică vor avea acces la o nouă piață de semințe ecologice care vor îmbunătăți biodiversitatea, sustenabilitatea culturilor și vor crește inovația”, a declarat Phil Hogan.

Noile reguli se vor aplica tuturor producătorilor și produselor organice vândute în Uniunea Europeană, fie că sunt produse local sau importate.

Ajutoarele Tranzitorii, plătite în 2018

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu va achita până la finele lui 2017 toate schemele din subvențiile fermierilor. O mare parte vor rămâne să fie achitate anul viitor, motivele ținând fie de alocarea bugetară, fie de termenele care trebuie respectate pentru autorizarea la plată a banilor din fonduri europene.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii, cele din vegetal și zootehnie, sunt cea mai importantă plată ce nu va putea fi autorizată decât anul viitor.

Ministrul Petre Daea spune că ”ANT-urile nu intră la plată, pentru că nu putem. Efortul bugetar este limitat și este pe bugetul acesta pe care îl avem acum. Pentru bugetul următor continuăm în așa fel încât în lunile ianuarie, februarie să lichidăm plățile”. Sprijinul Cuplat din sectorul Vegetal va fi achitat în 2018 din cauza termenelor stricte ce trebuie îndeplinite pentru ca fermierii să probeze eligibilitate pentru aceste scheme.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 18 decembrie 2017