Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ovidiu Voicu : Vom scăpa de ”tendința” spre iliberalism dacă nu vom alege ”vreun lider populist”

ovidiu_voicu_centru_inovare_publica_redefinire_conflict_interese.jpg

Ovidiu Voicu: Infracţiunea cunoscută drept conflict de interese în momentul de faţă nu va mai putea fi dovedită (Sursa foto: Facebook/Ovidiu Voicu)
Ovidiu Voicu: Infracţiunea cunoscută drept conflict de interese în momentul de faţă nu va mai putea fi dovedită (Sursa foto: Facebook/Ovidiu Voicu)

Bătălia pe teritoriul justiției continuă : după modificarea principalelor legi privind domeniul de către Parlament, în baza voturilor coaliției PSD- ALDE-UDMR, se pregătește și modificarea Codului Penal și a celui de procedură penală. O inițiativă a unui deputat PSD urmărit penal, Cătălin Rădulescu, readuce în discuție subiectul ordonanței 13 : pragul pentru abuzul în serviciu.

 

Sprijinit de alți 39 de senatori și deputați social democrați acesta ar vrea ca pragul să fie de 200 de mii de euro pe motiv că paguba trebuie să fie substanțială ca să vorbim de abuz în serviciu. Invitatul zilei la RFI este Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, comentează propunerile între care se mai regăsește și scăderea pedepselor pentru luare de mită sau trafic de influență sau înlocuirea pedepsei cu închisoarea cu arestul la domiciliu pentru pedepsele sub trei ani sau persoanele peste 60 de ani.

Ovidiu Voicu apreciază că forma finală a modificărilor la Codul Penal va depinde de tabăra din PSD care va câștiga : cea a social democraților cu probleme penale care nu mai au nimic de pierdut sau cea moderată, care se teme de proteste și criticile Comisiei Europene. El comentează și posibila reacție a Bruxellesului care recent a anunțat că va declanșa procedurile necesare aplicării temutului articol 7 în cazul Poloniei, care riscă pierderea dreptului de vot. În opinia sa, România nu va urma modelul Poloniei sau al Ungariei și ”tendințele” spre iliberalism se vor tempera anul viitor. Ascultați intergral Interviul Zilei...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Invitatul Zilei la RFI.