Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un pic de adevăr, denaturare cât încape, interese ascunse - rețeta pentru ”fake news”

fake_news_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Germania este pregătită să amendeze cu până la 50 de milioane de euro rețelele sociale care nu elimină discursul instigator la ură. Iar în Franța, președintele Macron vrea introducerea unei legi împotriva știrilor false.

În Germania a intrat în vigoare o lege pe baza căreia rețelele sociale pot fi amendate dacă nu elimină postările care instigă la ură, așa numitul ”hate speech”. Firmele au la dispoziție 24 de ore, sau șapte zile pentru cazurile ”complexe”, pentru a face acest lucru. În caz contrar, potrivit legii, amenzile pot urca până la 50 de milioane de euro.

Legea, cunoscută sub denumirea Network Enforcement Act (NetzDG), a intrat în vigoare în luna octombrie 2017, dar s-a garantat o perioadă de grație până la finalul anului. Cu toate că legea a fost intens criticată, pe motiv că inhibă dreptul la libera exprimare, aceasta a fost aprobata în Germania, țară cunoscută pentru legile aspre împotriva defăimării și infracțiunilor motivate de ură. 

Germania nu este singurul stat care le cere companiilor să găsească modalități de a combate discursul instigator la ură. Uniunea Europeană a propus o serie de noi măsuri prin care acest deziderat ar putea deveni realitate.

În Franța, președintele Macron vrea introducerea unei legi împotriva știrilor false pe rețelele sociale. Lucru care, afirmă el, pune în primejdie democrațiile liberale. Încă de anul trecut, de când a fost ales președinte, Macron a criticat mass-media din Rusia, în special postul de televiziune RT, care a răspândit informații false despre el în timpul alegerilor prezidențiale. 

”Dacă vrem să protejăm democrațiile liberale, trebuie să avem o legislație puternică”, a declarat Macron. El a susținut că legislația trebuie să fie modificată în așa fel încât platformele de social media să fie urmărite cu atenție, în special în perioadele alegerilor. Rolul Consiliului Superior al Audiovizualului va fi modificat în conformitate cu noile prevederi.

Discutăm despre știri false și cum pot fie le identificate și combătute cu președintele organizației ActiveWatch Mircea Toma.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Mircea Toma