Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


IMM-urile, despre ministrul Laufer și Start-Up Nation: Ar trebui să vedem o abordare managerială, nu chestiuni de imagine

jianu.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.facebook.com/florin.jianu

Fostul ministru al Mediului de Afaceri, Florin Jianu, îl atacă pe actualul ministru Ilan Laufer pentru modul în care gestionează programul Start-Up Nation. Potrivit lui Florin Jianu, Ilan Laufer doar își face imagine în jurul acestui program, lansează cărți, în timp ce beneficiarii programului așteaptă încă să încaseze banii. ”Să-și îmbunătățească un pic cunoștințele tehnice legate de program, să explice date concrete, solide și la zi, nu doar că programul e un succes. ”

Fostul ministrul al Mediului pentru Afaceri, Florin Jianu, îl critică dur la RFI pe actualul ministru, Ilan Laufer, cu privire la modul în care instituția sa coordonează programul Start-Up Nation.

Florin Jianu, inițiatorul programului, acum președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, spune că ministrul Ilan Laufer nu face nimic altceva decât să-și creeze imagine în jurul acestui program, în timp ce beneficiarii nu știu când vor primi banii efectiv.

Până acum, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a efectuat doar 23 de plăți a câte 200.000 de lei, din cele 8.500 de proiecte selectate.

O altă sumă de până la 600 de milioane de lei se afla în conturile de tranzit ale instituțiilor partenere, potrivit Ministerului. Mai exact, băncile au primit bani de la stat pentru a finanța proiectele.

 ”23 de proiecte plătite direct către beneficiar, dar trebuie avută în vedere și suma de 600 de milioane plătită către băncile de tranzit, bănci care au acordat credite punte către beneficiari. Aici eu cred că Ministerul (pentru Mediul de Afaceri n.r.) ar fi trebuit să aibă o comunicare mai eficientă. Dacă la lansarea programului am văzut actualul ministru (Ilan Laufer n.r.) plimbându-se peste tot prin țară, a scris și carte despre program, acum când ar fi trebuit să fie comunicate chestiuni de substanță, tehnice, nu mai vedem nicio asumare publică. Am citit și eu în presă articole care pun sub semnul întrebării derularea programului, cred că tocmai acum ar trebui să vedem o comunicare tehnică, un mesaj care să liniștească beneficiarii și să arate că programul funcționează sau nu”, spune Florin Jianu.

Președintele CNIPMMR spune că trebuie luată în seamă și suma de 600 de milioane de lei plătită către băncile de tranzit.

”Beneficiarii au avut la dispoziție două modalități de implementare a programului: fie cu ”bani proprii”, și atunci trimiteau către minister o cerere de plată, (pentru că cererea de plată nu presupune cheltuirea, ci presupune furnizarea echipamentului de către un actor economic, trimis o cerere de plată și ministerul îți plătește bani) sau a doua modalitate era prin credit punte – îți luai un credit de la bancă, pe care îl rambursai către bancă. Ori banii plătiți de la minister către bănci, înseamnă de fapt bani plătiți de la minister către bănci care trebuie să ajungă la beneficiar. Acum beneficiarii de credite punte au o derulare a proiectului mai îndelungată. Cei care nu au ales această măsură, adică cei 23 de oameni plătiți și precum ei sunt foarte mulți, aici ar trebui să vedem situația exactă. Din câți care au trimis cerere de plată direct către minister, nu către bănci au fost plătiți cei 23?! Cifra de 23 poate fi oarecum șocantă la un nr. de 8.700 de planuri de afaceri”.

În opinia lui Florin Jianu, această blocare poate fi și din cauză că personalul Ministerului pentru Mediul de Afaceri care este prea mic pentru un număr atât de mare de cereri. De aceea, Florin Jianu crede că programul ar trebui să fie dat anul acesta cu toate fazele lui de implementare către bănci.

”Banca să fie responsabilă și de evaluarea proiectului și de semnarea contractului, și de monitorizare și de implementare. (...) Astfel nu ai mai pune presiune pe 50 de oameni ai Ministerului să implementeze și acest program și altele. Aici ar trebui să vedem o abordare managerială, nu chestiuni de imagine, nu cărți lansate înainte de a vedea rezultatele unui program, doar pur și simplu pentru a aduce un mesaj politic și fără substanță”.

Pentru a-i liniști pe oameni și pentru a nu induce panica în rândul celor înscriși în programul Start Up Nation, Florin Jianu spune că actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, ”ar trebui să-și îmbunătățească un pic cunoștințele tehnice legate de program și să intre mai în amănunt. Să explice date concrete, solide și la zi, nu doar că programul e un succes. Asta o să vedem. Nici măcar nu putem trage acum o concluzie că e un succes. Ești doar într-o fază a programului, aceea de semnare a contractului.”

Întrebat dacă statul are bani să finanțeze proiectele de anul trecut, Florin Jianu a declarat că statul ”și-a asumat acest lucru”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz