Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Pop, la RFI: Profesorii, obligați să ceară acordul părinților pentru culegerile aduse la clasă

Liviu Pop senator PSD excluderi partid

Sursa foto: Facebook/Liviu Pop
Sursa foto: Facebook/Liviu Pop

Ministrul Educației a modificat Regulamentul școlilor. Liviu Pop afirmă la RFI că una dintre cele mai importante modificări este cea legată de auxiliare. Concret, profesorii vor fi obligați să-i întrebe mai întâi pe părinți dacă sunt de acord cu anumite culegeri, iar părinții vor decide prin vot dacă vor sau nu culegerea respectivă. 

Ministrul Educației a modificat regulamentul școlilor. Cele mai importante schimbări: telefoanele mobile vor fi interzise la ore, elevii nu vor mai fi de serviciu pe școală și nu vor mai fi sancționați pe motiv că nu poartă uniforma școlii.

Ministrul Liviu Pop declară însă la RFI că, în opinia sa, cea mai importantă modificare este legată de auxiliare.

”În acest regulament am stabilit clar care este procedura de utilizare a acestor auxiliare, în sensul în care tot ce intră prin contabilitatea școlii se depozitează la nivelul bibliotecii școlare. Tot ceea ce se dorește de către profesor sau de părinți să se achiziționeze, acest lucru se decide de către Adunarea Generală a Părinților, iar circuitul financiar al plății pentru aceste auxiliare este prin consiliul reprezentativ al părinților sau asociația de părinți din unitatea școlară. Am reglementat să fie clar și să nu avem nicio surpriză neplăcută cum am avut până acum”, a spus Liviu Pop.

Concret, acest lucru înseamnă că profesorii vor fi nevoiți să-i întrebe mai întâi pe părinți dacă sunt de acord cu anumite culegeri, iar părinții vor decide prin vot dacă vor sau nu culegerea respectivă.

”Acest lucru este reglementat prin acest regulament. Am pus în anexa 2 procedura în așa fel încât să fie înțeleasă de profesori, părinți și elevi, inclusiv centralizarea tuturor acestor opțiuni la nivelul Inspectoratului Școlar. Adică tot ceea intră în unitatea școlară și tot ceea ce ajunge pe banca elevului trebuie să fie acreditat de Ministerul Educației Naționale și/sau Inspectoratele Școlare”, a adăugat Liviu Pop.



Elevii salută multe dintre modificări. Nu sunt însă de acord cu reținerea telefoanelor mobile la începutul orelor și dezpoitarea lor într-un spațiu special din clasă.

Susțin că oricum nu prea sunt atenți la ore din cauza metodelor învechite. Ministrul Liviu Pop susține însă că lucrurile nu stau chiar așa pentru că sistemul de educație este într-o continuă perfecționare:

”În fiecare sală de clasă este un loc special amenjat. Nu se duc în altă parte. Elevul lasă telefoanele pe timpul orei tocmai pentru a nu deranja procesul educativ. În același timp, cu acordul cadrului didactic, dacă pentru o anumită oră este nevoie de utilizarea acestor telefoane, cei care le au le pot folosi doar cu acordul cadrului didactic. (...) Eu nu cred că toate metodele de predare sunt învechite, pentru că s-au investit foarte multe resurse naționale și europene pentru formarea cadrelor didactice. Sistemul educației este într-o continuă mișcare, într-o continuă perfecționare. Refuz să cred că toți profesorii au metode învechite”, a adăugat ministrul Educației.



Elevii au reacționat, așadar, la modificarea regulamentului școlilor. Spun că nu sunt atenți la ore din cauza metodelor neatractive de predare, nu a telefoanelor mobile, așa cum invocă ministrul Liviu Pop.

Sesizare vine de la Consiliul Național al Elevilor. La RFI Ioana Băltărețu, președintele Consiliului Național al Elevilor apreciază însă faptul că amendamentele aduse de elevi în timpul consultărilor preliminare cu ministrul educației au fost luate în considerare.

În schimb, Ioana Băltărețu se declară mulțumită de faptul că elevii nu vor mai face de serviciu pe școală și nu vor mai fi sancționați pentru că nu poartă uniformă, cum se întâmpla până acum.



 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Interviul integral cu ministrul Educației, Liviu Pop