Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România nu va pierde bani din subvențiile europene

hogan_2.jpg

Comisia propune o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă
Comisia propune o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă
Image source: 
RFI

Comisia Europeană cere o mai mare responsabilitate din partea țărilor membre în alegerea modului în care investesc finanțarea din cadrul PAC. Schimbările discutate în Politica Agricolă Comună urmăresc mai multe avantaje pentru tinerii fermieri.

La nivelul Uniunii, mai puțin de 6% dintre fermieri sunt mai tineri de 35 de ani, iar Comisia crede că sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate care să faciliteze retragerea celor mai în vârstă, dar și transferul de cunoștințe între generații.

De asemenea, Comisia Europeană cere o mai mare responsabilitate din partea țărilor membre în alegerea modului în care investesc finanțarea din cadrul PAC și a destinației banilor.

Legat de convergența internă, adică un sprijin echitabil și mai bine orientat pentru veniturile fermierilor, Comisia propune o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă; introducerea plăților degresive, ceea ce înseamnă reducerea sprijinului pentru fermele mari, în același timp cu o plată redistributivă, care vizează fermele mici și mijlocii, dar și orientarea sprijinului către adevărații fermieri, adică aceia care chiar trăiesc din activitățile agricole.

În emisiunea Rural dicutăm cu Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei care discută viitorul PAC la Bruxelles.

 

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă emisiunea Rural din 15 ianuarie 2018