Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 15 ianuarie

jurnal_rural_european_1.jpg

Comisia crede că sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate
Comisia crede că sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate
Sursa imaginii: 
RFI

Produsele agricole din Uniunea Europeană vor fi promovate mai mult în plan mondial, anunță Comisia, care acordă o finanţare de 169 de milioane de euro pentru astfel de acțiuni.

Suma este mai mare cu 27 de milioane de euro față de anul trecut. Cu acești bani, anunță Comisia Europeană, pot fi cofinanțate tot felul de programe, de la campanii generale privind alimentaţia sănătoasă până la la sectoare de piaţă specifice.

”Uniunea Europeană este cel mai mare comerciant de produse agroalimentare la nivel mondial şi se plasează pe primul loc în lume din punct de vedere al ofertei de alimente de înaltă calitate. Anul trecut, ofertele de programe de promovare a produselor agroalimentare au depăşit bugetul disponibil de aproape zece ori. Aşadar, dacă sunteţi o organizaţie eligibilă, acum este momentul să vă depuneţi candidatura”, îndeamnă Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Aproximativ două treimi din finanţarea disponibilă este pentru promovarea produselor alimentare din Uniune în afara spaţiului comunitar, în special în Canada, Japonia, China, Mexic şi Columbia.

Finanţarea sectorială va fi dedicată programelor care promovează creşterea durabilă, inclusiv a ovinelor şi a caprinelor. De asemenea, este prevăzută alocarea unei finanţări pentru campaniile menite să promoveze alimentaţia sănătoasă şi creşterea consumului de fructe şi legume. Propunerile ar trebui să fie prezentate până la 12 aprilie prin intermediul portalului specific. Comisia va evalua propunerile şi va anunţa în toamnă care vor fi beneficiarii.

Tinerii fermieri vor fi în avantaj

Schimbările discutate în această perioadă în Politica Agricolă Comună urmăresc adăugarea de mai multe avantaje pentru tinerii fermieri, ținând cont de nevoia de schimbare a generațiilor în domeniu. Ținând cont că, la nivelul Uniunii, mai puțin de 6% dintre fermieri sunt mai tineri de 35 de ani, Comisia crede că sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate care să faciliteze retragerea celor mai în vârstă, dar și transferul de cunoștințe între generații.

De asemenea, Comisia Europeană cere o mai mare responsabilitate din partea țărilor membre în alegerea modului în care investesc finanțarea din cadrul PAC și a destinației banilor.

Legat de convergența internă, adică un sprijin echitabil și mai bine orientat pentru veniturile fermierilor, Comisia propune o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă; introducerea plăților degresive, ceea ce înseamnă reducerea sprijinului pentru fermele mari, în același timp cu o plată redistributivă, care vizează fermele mici și mijlocii, dar și orientarea sprijinului către adevărații fermieri, adică aceia care chiar trăiesc din activitățile agricole.

Dispar albinele? Inițiativă europeană în domeniu

Comisia a lansat o consultare publică pentru o inițiativă europeană privind stoparea dispariției polenizatorilor, vorbind de albine, fluturi și multe alte insecte. Contribuția lor la sectorul agricol din UE a fost estimată la aproximativ 15 miliarde euro pe an, anunță Comisia. După o mulțime de avertismente din partea oamenilor de știință, revizuirea intermediară a strategiei UE 2020 privind biodiversitatea a arătat că polenizarea ar putea să scadă considerabil. Aproape 1 din 10 specii de albine și fluturi se confruntă cu dispariția în conformitate cu ”Lista Roșie Europeană”.

Pentru a evita un dezastru, Comisia dorește să dezvolte o inițiativă europeană privind polenizatorii și invită oamenii de știință, agricultorii și întreprinderile, organizațiile de mediu, autoritățile publice și cetățenii să contribuie.

Consultarea publică, lansată de Comisia Europeană, rămâne deschisă până la 5 aprilie 2018. Scopul inițiativei este de a combate declinul polenizatorilor prin creșterea eficacității politicilor comunitare privind polenizatorii și prin sporirea vizibilității acestei chestiuni în plan politic. Chestionarul, care poate fi găsit pe pagina Comisiei Europene,  este disponibil în 23 de limbi și puteți răspunde în oricare dintre ele, indiferent de nivelul cunoștințelor de specialitate pe care le aveți în acest domeniu. Completarea chestionarului durează în jur de 20 de minute.

Pesta porcină africană, în centrul Europei

Alertă sanitară în centrul Europei - autoritățile din Germania transmit că sunt foarte active după ce descoperirea unor noi cazuri de pestă porcină africană în Polonia şi Cehia a crescut riscul ca boala să treacă graniţa. Anul trecut, virusul pestei porcine africană era activ în opt ţări, respectiv Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Republica Moldova, Ucraina şi Cehia.

Un reprezentant al institutul de sănătate animală din Germania a declarat că există un risc ca oamenii să transporte boala peste graniţă. Un pericol deosebit îl reprezintă deşeurile alimentare colectate de la spaţiile de servicii de pe autostrăzi pentru a fi depozitate.

Pesta porcină africană a progresat spre vest începând din Georgia şi Rusia până la graniţa de est a Uniunii Europene, până acum fiind semnalată în şase state comunitare. Fermierii germani au solicitat extragerea a 70% din populaţia de mistreţi sălbatici din ţară, pentru a opri răspândirea pestei porcine africane provenită din Europa de Est, o solicitare care este privită favorabil de guvernul de la Berlin.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele bolnave. Specialiştii veterinari menţionează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0

 
Ascultă Jurnal Rural European din 15 ianuarie 2018