Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de protestatari în Polonia, împotriva modificărilor aduse legilor avortului

Polonezii au ieșit pe străzi aseară în cincizeci de orașe. Inițiate de organizația Strike Women's Strike, o coaliție civică pentru susținerea drepturilor femeii, protestele s-au desfașurat în 50 de orașe din Polonia, la Varșovia reușind să strângă aproximativ o mie de persoane. Protestatarii au cerut eliminarea unei inițiative legislative pentru interzicerea avortului, asta chiar dacă fătul suferă de o boală ireversibilă.

Scandând și fluturând pancarde, corespondentul RFI aflat la Varșovia transmite că, parte dintre protestatari și-au marcat fața vopsea, trasând niște linii negre precum soldații gata să-și îndeplinească o misiune. Dacă Parlamentul votează viitoarele modificări privind avortul, femeile din Polonia vor putea să renunțe legal la sarcina doar dacă viața lor este în pericol sau dacă sarcina a rezultat din viol sau incest. Însă nu vor putea alege avortul în cazul fătului care suferă de boli ireversibile, sau chiar cu sindrom Down.

Adrian Zandberg, liderul stângii aflat aseară în stradă spune: "Ceea ce doresc să facă deputații conservatori ai Poloniei este să ducă țara noastră înapoi în secolul al XIX-lea."

Îmbrăcate în negru, în semn de doliu pentru drepturile lor de reproducere, femeile din Polonia se simt amenințate de partidul de guvernământ. Cateva opinii strânse de corespondentul France24 pe străzile din Varșovia:

"Conservatorii au legături puternice cu biserica catolică, cred că aici este răspunsul. Cred că trebuie să ne facem auziți."

"Ne-au anunțat că vor modifica legea, indiferent de ce avem de spus."

"Este ceva ce ne priveste pe noi, corpul nostru, iar decizia trebuie sa ne apartina si nimeni altcineva nu trebuie sa aiba ceva de spus.".

Nu este pentru prima dată când polonezii protestează pe acest subiect. În 2016, au fost proteste masive în orașele Poloniei, oamenii ieșind în stradă contra inițiativei legislative care introducea pedepse cu închisoarea pentru medicii și femeile care ar fi optat pentru avort considerat ilegal. După protestele de atunci, legea a fost uitată într-un sertar din Parlament. De această dată, numarul protestatarilor fiind mult mai mic, există mari șanse ca proiectul să fie votat.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI 360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360

 
Reportaj France24, adaptat pentru RFI Romania de Valentin Panduru