Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Hai afară la zăpadă!"

Pârtia de schi din localitatea Valea Mare, aflată la scurtă distanţă de oraşul Întorsura Buzăului, este pusa vineri astazi în funcţiune, iar turiștii din județul Sibiu se pot bucura de un strat generos de zăpadă. 166cm la Bâlea Lac.

Pârtia de la Valea Mare a fost inaugurată în decembrie 2016, fiind realizată printr-o investiţie privată. Cu o lungime de aproape 600 de metri, pârtia este dotată cu un schi-lift cu 70 de locuri, instalaţie de nocturnă, tunuri de zăpadă. 

În judeţul Covasna se mai poate schia în staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, pe o pârtie în lungime de 250 de metri, amenajată de Primărie, dotată cu teleschi şi instalaţie de nocturnă.

Şi pârtia de schi din staţiunea Covasna, care are două tronsoane - de 400 metri lungime, cu un grad de dificultate uşor şi respectiv de 1000 de metri lungime, cu un grad de dificultate mediu - ar putea fi pusă în funcţiune săptămâna viitoare.

În județul Sibiu, turiştii pot ajunge din nou la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, după ce a fost repornită vineri telecabina, joi cabina fiind oprită din pricina viscolului. Aceasta este singura modalitate de acces în respectiva zonă, în această perioadă a anului, potrivit administratorilor Cabanei Bâlea Lac, proprietari şi ai transportului pe cablu.

Cei care ajung, vineri, la Bâlea Lac, se pot bucura aici de cel mai mare strat de zăpadă din judeţul Sibiu, de 166 de centimetri şi de singurul hotel de gheaţă. Turiştii care doresc să schieze sau să se dea cu snowboardul trebuie să fie prudenţi, pentru că în această zonă este risc mare de producere de avalanşe, motiv pentru care este recomandat să-i întrebe pe salvamontiştii de la Bâlea Lac zona exactă în care nu sunt în pericol.

Pe pârtia Clăbucet din Predeal se vor desfăşura la acest sfârşit de săptămână mai multe jocuri sportive şi concursuri în cadrul evenimentelor Ski Test Day şi Winter Tour, anunță agenția Agerpres.

''Vor fi multe concursuri, jocurii sportive, de la sărituri cu placa, la schiat peste obstascole, turul pârtiei şi altele. La baza pârtiei Clăbucet vor fi standuri cu echipamente pentru schiat care vor ieşi pe piaţă în acest an şi anul viitor. Echipamentele vor fi puse la dispoziţia turiştilor în mod gratuit. Stratul de zăpadă este destul de mare, aproape un metru pe pârtie şi între 50-60 de centimetri în staţiune. Este prima dată de când a început sezonul de schi, când stratul de zăpadă naturală este atât de consistent pe pârtie'', a declarat, Cătălin Câmpeanu, directorul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Predeal. 

Şi la Poiana Braşov condiţiile de schi sunt foarte bune pe întreg domeniul schiabil. Potrivit administratorului domeniului schiabil, Dorin Drăgoi, în partea superioară a Masivului Postăvarul stratul de zăpadă depăşeşte un metru pe pârtii, iar la baza acestora între între 70-80 de centimetri. În staţiune stratul de zăpadă măsoară 30 de centimetri. ''Temperaturile pentru acest weekend se anunţă scăzute de minus 6, minus 7 grade, şi foarte posibil ninsori. Instalaţiile de transport pe cablu funcţionează la capacitate. Cred că după cum arată acum stratul de zăpadă şi cât de bine a fost pregătit, pe pârtii se va putea schia foarte bine mult timp de acum încolo, dacă vremea nu se va încălzi brusc'', a spus administratorul domeniului schiabil. Din cele şapte pârtii ale domeniului schiabil din staţiune, doar pârtia Bradul este dotată cu instalaţie de nocturnă.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI 360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360