Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 17 iulie

jurnal_rural_5.jpg

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală
Image source: 
RFI

România nu se confruntă la ora actuală cu niciun focar de pestă porcină africană, deși este înconjurată de această boală care evoluează în opt state, fiind ”strânsă ca într-un clește”, a afirmat președintele ANSVSA.

El susține că reprezentanții Comisiei Europene desfășoară foarte des audituri la ANSVSA, tocmai pentru că sunt rezervați în ceea ce privește evoluția acestei boli pe teritoriul național, însă, în prezent, România poate fi considerată din punct de vedere sanitar-veterinar ”o insulă de siguranță epidemiologică”.

Șeful ANSVSA mai spune că în curând vor fi gata rezultatele finale pentru cele 29 de probe prelevate din preparate alimentare din Olanda, Germania și Belgia, susceptibile de dublu standard. Rezultatele vor fi anunțate de ministrul agriculturii, coordonatorul grupului de lucru în această chestiune.

Ajutor pentru fermele de lapte

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este în perioada de evaluare a cererilor pentru acordarea ajutorului excepțional destinat producătorilor de lapte. Este vorba de bani europeni și de la bugetul de stat, prevăzuți ca ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.

Până acum au fost depuse un număr de peste 11.000 de cereri pentru un efectiv de mai mult de 54.000 animale.

Suma alocată pentru acest tip de ajutor excepțional este de 48 de milioane de lei, adică mai mult de 10 milioane de euro.

Jumătate din bani vin din Fondul European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Plățile pentru ajutoarele excepționale destinate producătorilor de lapte se vor efectua până la data de 30 septembrie 2017.

Apare Banca de Gene pentru legume

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, anunță că până în luna septembrie, la Buzău va fi înființată, cel puțin în acte, Banca Națională de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale.

Banca va lua ființă prin Ordonanță de Urgență, banii necesari vor fi acordați de Guvernul României, iar acolo ar urma să se păstreze toate soiurile de legume românești obținute prin cercetare.

În timpul unei vizite la fața locului a ministrului Daea, autoritățile locale i-au vorbit despre situația dezastruoasă în care se află Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău și despre faptul că baza de semințe de legume a României este depozitată, spre păstrare, în saci și pungi.

Trebuie precizat că este vorba despre soiurile românești obținute ca urmare a cercetării din ultimii 70 de ani.

Un leu pe kilogramul de lână

Crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 lei/kg pentru lâna comercializată, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată recent. Este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanțare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Derularea sprijinului se face prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și intreprinderile familiale, persoanele juridice și orice formele asociative cu personalitate juridică.

De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/