Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 02 octombrie

jurnal_rural_2.jpg

Grupul comercial WH din China va cumpăra două firme românești
Grupul comercial WH din China va cumpăra două firme românești
Image source: 
RFI

Cei care au de gând să investească în procesarea sau marketingul produselor agricole și pomicole mai au timp aproape o lună pentru depunerea proiectelor, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

AFIR anunță prelungirea până la 31 octombrie a sesiunii de primire a proiectelor finanțate prin submăsurile 4.2 și 4.2a din PNDR 2020. ”În această ultimă etapă din luna octombrie, punctajul este unul ușor de atins și astfel, există o șansă în plus pentru solicitanți să obțină finanțare pentru a dezvolta o investiție în domeniul procesării produselor agricole și pomicole. Pragul de calitate lunar este de 15 puncte pentru submăsura 4.2 și 10 puncte pentru submăsura 4.2a”, spune directorul general al AFIR.

Cât privește banii, alocarea financiară pentru submăsura 4.2 este de 100 de milioane de euro. Până acum au fost depuse 46 de cereri de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de peste 41 de milioane de euro. Alocarea pentru submăsura 4.2a este de 12 milioane de euro pentru sesiunea din acest an, din care au fost cerute până acum 1,6 milioane de euro.

Sprijinul nerambursabil acordat pentru procesarea produselor agricole și pomicole este de cel mult 50% nerambursabil, iar valoarea finanțării este de maximum 2,5 milioane/proiect pentru sM 4.2 și de maximum 1,5 milioane/proiect în cazul sM 4.2a.

Depunerea cererilor de finanțare se face on-line pe pagina oficială a agenției, www.afir.info, până la termenul limită al sesiunii - 31 octombrie 2017, ora 16.00.

China cumpără firme din industria alimentară

Grupul comercial WH din China va cumpăra două firme românești care produc și comercializează mezeluri - Elit și Vericom - valoarea tranzacției nefiind dată publicității.

WH Group Ltd, proprietarul Smithfield Foods, cea mai mare companie de creștere a porcinelor și procesare a cărnii de porc din lume, își extinde astfel operațiunile pe piața din Europa. Tranzacția trebuie aprobată de autoritățile de reglementare, a informat grupul chinez.

Elit și Vericom operează trei fabrici de procesare a cărnii, cinci centre de distribuție în România și au aproximativ 12.000 de clienți.

În august, WH Group, prin intermediul Smithfield, a achiziționat în Polonia alte trei companii, parte a eforturilor de extindere pe piața din Europa.

În România, Smithfield Ferme operează 46 de ferme active în județele Timiș și Arad, la care se adaugă patru unități de creștere suine și două fabrici ultramoderne de nutrețuri combinate.

Ajutor de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a decis să instituie un nou ajutor financiar care vizează micii fermieri, care se ocupă de creșterea porcilor. Aceștia vor primi 33 de euro/cap de purcel și 52 de euro/cap de porc în situația în care fermele lor se găsesc într-o zonă cu risc ridicat de pestă porcină. 

Măsura se aplică însă numai fermierilor polonezi crescători de porci care vor trebui să își înceteze activitatea în contextul pestei porcine africane, anunță Direcția Generală de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

Decizia Comisiei se adresează în mod special fermierilor polonezi, crescători de porci, care nu dețin mai mult de 50 de porci și /sau purcei și se află în zone cu risc ridicat de pestă porcină africană. Din cauza dimensiunilor și mijloacelor lor limitate, unii dintre acești mici fermieri s-ar putea să nu fie în măsură să pună în aplicare noile cerințe poloneze și, prin urmare, ar fi obligați să oprească producția de carne de porc.

Sprijinul financiar stabilit de Comisia Europeană  este în valoare de 9,3 milioane de euro și va fi acordat pentru un număr maxim de 10.000 de purcei și puțin peste 170.000 de porci. Ajutorul european va fi plătit în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a noilor norme, iar fermierii eligibili vor avea permisiunea de a relua producția de carne de porc numai în cazul în care aceștia pot îndeplini noile cerințe. Acest lucru va fi posibil după 2 ani de la data la care au beneficiat de sprijin.

Iar importăm mai mult decât vindem afară

În România, importurile alimentare depășesc exporturile naționale cu un miliard de euro, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii. Deficitul a ajuns la valoarea respectivă în primele cinci luni din 2017, o creştere cu 60,8% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară din 2016.

Potrivit datelor MADR, grâul rămâne principalul produs exportat, cu un total de 354 de milioane de euro pentru două milioane de tone. Exporturile au fost mai mari și la seminţe de floarea-soarelui, porumb, bovine vii, ulei de floarea-soarelui și boabe de soia. În ceea ce privește importurile, cifrele ministerului arată o creştere semnificativă în perioada ianuarie - mai la carnea de porc, respectiv un plus de 58 milioane euro, care rămâne principalul produs importat. Alte importuri semnificative au mai fost la grâu, porumb, zahăr, brânzeturi și preparate alimentare.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agroalimentar al României. Livrările către piaţa comunitară au avut o pondere valorică de 58,6% din total exporturi, iar achiziţiile de produse agroalimentare din statele membre au deţinut o pondere de 80,1% din total importuri.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/