Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 10 iulie

jurnal_rural_6.jpg

APIA a anunțat că împrumuturile fermierilor sunt garantate în adeverință
APIA a anunțat că împrumuturile fermierilor sunt garantate în adeverință
Image source: 
RFI

Ministerul Agriculturii anunță că a făcut comandă pentru noi rachete antigrindină. Până acum din 15 aprilie până în 6 iulie au fost lansate nu mai puțin de 533 de rachete antigrindină, anunță ministerul.

Numai în data de 6 iulie, autoritățile din Prahova au lansat cu succes 18 rachete antigrindină, în localitățile Câmpina, Vărbilău, Viperești, Tătaru, Tohani, Băicoi și Bălțești din județele Buzău și Prahova. În total în Prahova au fost lansate din aprilie până în prezent 192 de rachete, aproape la fel de multe proiectile antigrindină au fost lansate și în Vrancea și Iași.

Scopul sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor este de a asigura protecția culturilor agricole de înaltă valoare economică vii, livezi sau sere, precum și a comunităților rurale din zonele de intervenție față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

”Dublul standard” la alimente. Daea cere ajutor comunitar

Ministrul agriculturii Petre Daea le-a scris omologilor săi din Olanda, Germania și Belgia cerându-le permisiunea ca o echipă de specialiști din România să recolteze probe de la alimentele vândute în aceste țări, același tip de alimente pe care România îl importă.

Petre Daea vrea să vadă dacă românii mănâncă alimente de o calitate inferioară prin comparație cu cele vândute de magazinele din vestul Europei. Prin urmare, în perioada 19-26 iunie echipa a avut drept obiectiv realizarea studiului comparativ, în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard.

Grupul a realizat într-o primă etapă analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare, produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere de albine, legume și fructe, având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători sau distribuitori.

Produsele recoltate au fost selectate, ținându-se cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și mai ales ținând cont că aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România. După finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză, se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoștința opiniei publice.

APIA dă adeverințe pentru finanțare bancară

Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură le acordă fermierilor adeverințe cu ajutorul cărora aceștia pot să își contracteze împrumuturi bancare, garantând cu 1% din subvențiile cuvenite pentru anul în curs.

La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2017, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata pentru practici agricole benefice pentru climă si mediu sau pentru măsurile de mediu și climă. APIA a anunțat că împrumuturile fermierilor sunt garantate în adeverință și cu plățile compensatorii pentru măsurile de mediu și climă, acolo unde este cazul, unde fermierul care solicită adeverința are angajamente pentru pachetele conținute de aceste măsuri.

Valoarea creditului acordat va fi de până la 80 la sută din valoarea sumei calculate potrivit adeverinței eliberate de APIA. Agenția atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile finaciar bancare și nebancare, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților lor.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0