Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultură de precizie? Digitalizare? Cum e în România

agro_digital_1.jpg

Jumătate dintre fermieri folosesc ca principal instrument de ţinere în evidenţă a terenurilor şi lucrărilor agricole o agendă
Jumătate dintre fermieri folosesc ca principal instrument de ţinere în evidenţă a terenurilor şi lucrărilor agricole o agendă
Sursa imaginii: 
RFI

Pentru 75% dintre fermierii români telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi, însă doar 17% dintre fermieri folosesc un software pentru administrarea fermei, arată un studiu realizat o companie agricolă digitală.

Fermierii din Europa de Est şi Franţa aleg telefoanele mobile într-o proporţie extrem de ridicată, în timp ce fermierii italieni folosesc extrem de rar smartphone-uri (telefoane inteligente), alegând în schimb computerele, laptopurile şi tabletele. Pentru 75% dintre fermierii români care au răspuns sondajului, telefonul mobil este un instrument nelipsit în fiecare zi.

Studiul mai arată că 49,5% dintre respondenţii din România folosesc ca principal instrument de ţinere în evidenţă a terenurilor şi lucrărilor agricole o agendă, 20% programele de tip Excel, 13,5% declară că nu consideră ca au nevoie de astfel de instrumente, în timp ce doar 17% folosesc un program informatic sau o aplicaţie dedicată pentru administrarea fermei. În comparaţie cu situaţia din România, 44% dintre fermierii francezi şi 40% dintre cei germani utilizează un software sau o aplicaţie de management al fermei.

Dezbatem chestiuni legate de agricultura de precizie și digitalizarea acestui domeniu cu Mirela Scarlat, Senior Manager al TMT PR.

Și tot în emisiunea de astăzi discutăm despre schimbarea Politicii Agricole Comune, de această dată despre noi avantaje pentru tinerii fermieri. De la Bruxelles ni se alătură corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Ascultă emisiunea Rural din 22 ianuarie 2018