Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Borza : Tel Drum ar putea profita de declararea insolvenței pentru a obține ridicarea sechestrului pus de DNA

deputat_alde_remus_borza_rfi_motiune.jpg

Remus Borza, specialist în insolvențe.
Image source: 
www.cdep.ro

Firma Tel Drum, a cărei conducere a fost pusă sub urmărire penală într-un dosar de frauda cu fonduri europene cu prejudiciu de peste un milion de euro dar și pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, cere în instanță să își declare falimentul.

Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Teleorman chiar în ziua în care DNA a anunțat extinderea urmăririi penale, respictiv pe 17 ianuarie. Primul termen este fixat pentru ziua de luni, 29 ianuarie. Avocații Tel Drum spun că motivul cererii ar fi că asupra tuturor bunurilor si conturilor societatii procurorii au instituit un sechestru de peste 32 de milioane de lei. Presa spune însă că Tel Drum a fost în ultimii ani o companie cu profit deci cererea nu s-ar justifica. În 2016, ultimul an raportat, Tel Drum a avut afaceri de peste 223 milioane de lei și un profit net de 2,1 milioane lei. Remus Borza, specialist în insolvențe, spune la RFI că, într-adevăr, potrivit legii Tel Drum nu întrunește condițiile pentru a cere falimentul.

Practic însă, faptul că toate conturile companiei sunt blocate echivalează cu o stare de insolvență și ar fi nevoie ca legislația să fie regândită pentru astfel de situații, crede Remus Borza. Acesta mai atrage atenția asupra unei probleme generate de sechestru : creditorii de bună credință ai unor companii cum e Tel Drum riscă să nu își poată recupera datoriile decât la finalul procesului penal care poate dura și ani de zile. În fine, specialistul în insolvențe Remus Borza mai spune la RFI că – dacă i se va aproba cererea de intrare în insolvență – Tel Drum ar putea folosi acest lucru pentru a obține în instanță o ridicare a sechestrului. Ascultați integral Interviul Zilei...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Specialistul în insolvențe, Remus Borza, Invitatul Zilei la RFI