Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 22 ianuarie

jurnal_european_euro_3.jpg

Comisia Europeană intenționează să desfășoare audituri cu privire la sistemele de control legate de etichetarea produselor alimentare
Comisia Europeană intenționează să desfășoare audituri cu privire la sistemele de control legate de etichetarea produselor alimentare
Sursa imaginii: 
RFI

Încep verificările la fermierii care au primit fonduri europene pe măsurile care privesc dezvoltarea firmelor mici și instalarea tinerilor fermieri. AFIR controlează toate cererile de finanțare depuse de fermieri pe submăsurile 6.1 și 6.3 din PNDR 2020.

Este vorba despre două dintre cele mai accesate linii de finanțare nerambursabilă din PNDR 2020 - submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” și submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Verificarea pe teren se va realiza pentru toate cererile de finanțare depuse în cadrul submăsurilor 6.1 și 6.3, cu excepția proiectelor depuse în etapele lunare pentru care nu mai există disponibil din alocarea anuală (așa cum rezultă din raportul de selecție aferent etapei lunare anterioare) - situație în care etapa de evaluare se va finaliza fără efectuarea vizitei pe teren, a anunțat AFIR pe pagina sa de Facebook.

Finanțarea pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatație, prin PNDR – sM 6.1, este 100% nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maxim 3 sau 5 ani. Perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol. Valoarea sprijinului este, în funcție de dimensiunea exploatației, de 40.000 euro sau de 50.000 euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de primă în două tranșe, 75% din cuantumul sprijinului la încheierea Deciziei de Finanțare și 25% din cuantumul sprijinului se acordă cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri.

Finanțarea unei ferme mici prin PNDR – sM 6.3 este 100% nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maximum 3 sau 5 ani și este în valoare de 15.000 de euro.

Ce caută România la Berlin?

La Berlin are loc, până pe 28 ianuarie, ”Săptămâna Verde”, fiind vorba de cea de a 83- a ediţie a expoziţiei internaţionale. România este și ea prezentă cu stand propriu, anunță MADR.

Vizitorii vor putea gusta, din nou, produse românești înregistrate cu Indicație Geografică Protejată, așa cum sunt magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu și Novacul afumat din Ţara Bârsei. În același timp, va fi găsită și Telemeaua de Ibănești de la membrii Asociației pentru promovarea produselor tradiționale de pe Valea Gurghiului, județul Mureş, produs înregistrat cu Denumire de Origine Protejată.

La ”Săptămâna Verde” de la Berlin vor fi expuse și produse a căror documentație se află în diverse stadii de verificare la direcțiile de specialitate ale Comisiei Europene: cârnații de Pleșcoi, din județul Buzău, Scrumbia de Dunăre afumată de la membrii Asociației Ro-Pescador din Tulcea şi Cașcavalul de Săveni de la Asociația Producătorilor din Botoșani.

De asemenea, vor mai fi oferite, spre degustare, alte patru produse a căror documentaţie este în curs de finalizare pentru a obține protecție europeană: Telemea de Sibiu de la Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu, Virșli de Hunedoara de la Asociația pentru Promovarea Produsului ”Virşli de Hunedoara”, Brânză de Vaideeni obținută de membrii Cooperativei Agricolă Vaideeni și Salată cu icre de ştiucă de la Asociația Ro-Pescador din Tulcea.

Inițiativă a Comisiei pe lanțul alimentar

Un studiu realizat la comanda Comisiei Europene arată că pe lanţul alimentar, de la producător la raft, intervin practici comerciale incorecte. Mai precis, 90% dintre cei peste 1.500 de respondenţi au fost total sau parţial total de acord cu existenţa practicilor comerciale neloiale, enumerând printre acestea plata la mai mult de 30 de zile sau schimbări ale contractelor unilaterale sau retroactive.

Conform răspunsurilor, practicile incorecte includ anulări ale comenzilor de produse perisabile în ultima oră, cereri de plată anticipată pentru a asigura sau păstra contractele sau plăți suplimentare pentru a avea produse afișate într-un loc preferenţial pe rafturi.

În același timp, majoritatea spun că astfel de practici au avut loc în mod regulat sau foarte regulat, iar majoritatea au fost de acord că agricultorii au fost cei mai afectați de acestea.

Pe baza rezultatelor, Comisia Europeană dorește să facă propuneri legislative privind abordarea practicilor comerciale neloiale în prima jumătate a anului 2018, anunță oficialii de la Bruxelles.

De partea sa, Phil Hogan, comisarul pentru Agricultură al Comisiei Europene, recunoaște că ”agricultorii primesc o cotă din ce în ce mai scăzută din valoarea adăugată generată în lanțul alimentar al Uniunii. De aceea, în 2018 Comisia va propune măsuri de îmbunătățire a funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente prin consolidarea poziției lor pe piață și prin sprijinirea protejării acestora de șocurile viitoare”.

De asemenea, Comisia Europeană intenționează să desfășoare audituri în 2018 cu privire la sistemele de control legate de etichetarea produselor alimentare în patru state membre, printre care și România. Celelalte țări sunt Belgia, Franța și Italia.

Fonduri euro pentru apă la sate

Comisia Europeană dă mai mult de 57 de milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru investiții în infrastructura de distribuție, gestiune și tratarea a apei din județul Caraș-Severin. Anunțul a venit din partea comisarului Corina Crețu, care spune că proiectul include, printre altele, construcția sau renovarea a peste 120 km din rețeaua de distribuție a apei potabile, reabilitarea a 20 de rezervoare și extinderea rețelei de canalizare cu peste 160 km.

Lucrările privesc o zonă în care trăiesc aproape 138 de mii de persoane, iar peste 19.000 de oameni vor beneficia pentru prima dată de acces continuu la apă potabilă de calitate. Lucrările urmează a fi finalizate în vara anului 2018.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal rural european: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 22 ianuarie 2018