Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la "selfie" la jurnalism civic

Cei care fac jurnalism civic, sunt adesea simpli cetăţeni, cu un spirit de observaţie bine dezvoltat, care aleg să își folosescă telefonul inteligent pentru a surprinde imagini sau pentru a transmite în direct pe internet, ceea ce consideră de interes pentru grupul de pe platforma socială din care fac parte. Așa se face că, dacă oamenii au ales să protesteze într-o seară de sămbătă, eu am ales să fac.. jurnalism civic, transmițând în direct pe pagina Facebook RFI Romania, protestul din Piața Universității. Cu telefonul mobil într-o mână și microfonul în celalalt, într-o ninsoare abundentă, utilizatorii paginii de Facebook, au fost conectați direct la ce se întâmpla în stradă. Iată o secvență din transmisiunea în direct, înainte ca protestatarii să ocupe Piața Universității

 

 

Pentru un realizator de programe, cu experiență în reportaj, un om de radio adesea închis cu un microfon într-o camera antifonată, să iasă în stradă, și să transmită în direct tot ce vede în jur, cu mănușile uitate acasă la -2grade, jurnalismul civic te poate scoate din zona de confort. Altfel jurnalismul civic, iti da posibilitatea sa remarci de exemplu, grupurile de oameni care interacționează și își zâmbesc. În spatele meu, cineva desface un steag tricolor, iar copii mici se joaca în zapada așternută în rondul de la Universitate, în valuri de scandări și pancarde.

În transmisiunea live am putut surprinde indignarea unei pensionare împachetată într-un fular imens, ca abia i se mai zăreau ochii. "Vin tinerii la putere! Mă lupt de treizeci de ani, pentru că s-au infiltrat si la Consiliul Europei, nenorociții, dar mergem mai departe. Dacă n-am murit până acuma, or să moară ei! Dar eu trăiesc, rezist, uite-mă! O să fie foarte bine! Tineretul, este pregătit?! Suntem cei mai deștepți, noi, românii!"

După încercarea nereușită de a-i opri pe oameni la metrou, de a-i ține pe trotuare, Jandarmeria a venit timid și cu 8 cai în piată, într-o încercare de a închide drumul protestatarilor spre Palatul Parlamentului. În final, jandarmii sunt descurajati de numarul mare de participanți dar și de un domn cu un megafon. "Domnilor jandarmi! La ora 19:30, ne vom deplasa către Palatul Parlamentului! Așa că luați-vă caii ca să nu-i mai chinuiți. Dați-vă jos de pe ei!" strigă domnul la megafon. Îl întreb în transmisiunea live, dacă chiar crede că vor putea ajunge la Palatul Parlamentului, jandarmii par hotărâți să-i opreasca. "Dar cum să nu!", îmi răspunde sigur pe el. "Caii nu par hotărâți. Caii sunt cu noi că sunt și ei români."

 

 

În plimbarea mea prin Piata Universității, i-am întâlnit și pe românii veniți de departe. Printre aceștia, o mână de tineri de la Arad. I-am întrebat ce i-a făcut să ignore distanța și să vină la București "Legile justiției și în special.. Dragnea, trebuie să-i mulțumim pentru asta. Vrem măcar să se întâmple ce s-a întâmplat și cu ordonanța 13. Sperăm ca ceva să se întâmple și astăzi. (...) Trebuia să fim mai mulți. Cred că comoditatea, dar și vremea de afară, dar dacă noi din Arad am venit... nu știu."

Încurajat de cei 150.. 160.. 170 de oameni, ce continuă să privească transmisiunea live pe Facebook, am abordat și oameni care să nu intre în tiparul tânărului "frumos și deștept", angajat în corporație. Așa am întâlnit un grup de oameni, pe 50 de ani, din județul Teleorman. Doamnele foarte vocale, când au vazut microfonul, au tăcut brusc și m-au îndrumat spre grupul de bărbați. "Situația din țară. Atacul penalilor împotriva justiției, situația economică. Uitați că noi am stat sub Dragnea înca 12 ani, România doar de 4 ani.(...) A fost prefect 4 ani de zile, 8 ani președinte de Consiliu Județean, și Teleorman a ajuns cel mai sărac județ din țară. Cum a avut curaj România, să-l aducă la putere?"

De aici, protestul și-a urmat programul anunțat, marșul prin Bucuresti spre Palatul Parlamentului, Curtea Constituțională și Avocatul Poporului, plus momentul luminițelor susținut cu telefonul de fiecare participant. Telefonul meu nu a mai putut. Fără baterie, nu mai e așa inteligent. Pe langă participanții care au fost în marș prin oraș, i-aș adauga la numaratoare și pe cei care au rămas privind de pe trotuare, care și-au îndreptat mobilul către stradă, imortalizând într-o fotografie, într-o conversație live pe internet, într-un simplu mesaj SMS, modul excepțional în care a trait Bucureștiul o seară de sâmbătă. Pentru mine, ei sunt oamenii care fac jurnalismul civic. Oamenii care fac știrea să meargă mai departe.

 

Alte ediții ale emisiunii RFI360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360

 
Reportajul realizat de Valentin Panduru pentru RFI360