Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii politici se ceartă cu Bruxelles-ul. Ce pierde România?

protest_2.jpg

Comisia Europeană a cerut Parlamentului să regândească modificările din justiţie
Comisia Europeană a cerut Parlamentului să regândească modificările din justiţie
Image source: 
RFI

Comisia Europeană nu face comentarii despre comentarii, dar urmăreşte îndeaproape procesul parlamentar şi modificările la legile Justiţiei, răspunde reprezentanţa Comisiei Europene, după ce Liviu Dragnea a acuzat instituţia că dezinformează.

”Comisia Europeană nu face comentarii despre comentarii. Mai mult, ca un context general, Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor legate de modificările legilor din domeniul justiţiei de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informaţi privind acest proces, mizele aflate în joc precum şi potenţialele riscuri. Suntem frecvent în contact cu Guvernul şi Parlamentul României, precum şi cu sistemul judiciar şi societatea civilă, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, se arată într-un răspuns al reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Liderul PSD Liviu Dragnea acuzat, luni, delegaţia Comisiei Europene din România de faptul că ar fi transmis informaţii false la Bruxelles referitoare la acţiunea guvernului Dăncilă privind legile din sistemul judiciar. Întrebat, la Antena 3, cum îşi explică poziţia critică a preşedintelui şi prim vicepreşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker şi Frans Timmermans, referitoare la legile justiţiei, Dragnea a răspuns: ”Picătură cu picătură, minciună dusă picătură cu picătură şi de aici din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo. Îi spune domnului comisar, îi spune domnului director general şi se creează, aşa, o reţea”.

Pe acest fond, președintele Klaus Iohannis merge la Bruxelles, unde se va întâlni, în 31 ianuarie, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Recent, Comisia Europeană a anunțat că este îngrijorată de ceea ce se întâmplă în România şi a cerut Parlamentului să regândească modificările din justiţie.

Să mai spunem că la Bruxelles se discută despre alocarea fondurilor europene în funcție de respectarea principiilor statului de drept, afirmă chiar comisarul european Corina Crețu. Principiul ar urma însă să fie valabil după 2020.

Analizăm situația și căutăm explicații alături de analistul Andrei Țăranu, profesor de științe politice la SNSPA.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Andrei Țăranu