Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O țară cu tot mai puțini muncitori

forta_de_munca.jpg

Decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi ofertă se va accentua
Decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi ofertă se va accentua
Image source: 
RFI

Criza de pe piaţa forţei de muncă din România se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajaţi. Sunt estimări ale oamenilor de afaceri chestionaţi pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele domeniului.

Întrebaţi privind criza de pe piaţa forţei de muncă în acest an, 72% dintre respondenţi au declarat că fenomenul se va amplifica, 22% estimează că situaţia va rămâne la acelaşi nivel ca şi în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

”Sunt industrii unde specialiştii sunt puţini, sunt industrii care se dezvoltă aşa de repede încât piaţa nu face faţă. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry şi specialişti. De ce?  Piaţa nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generaţia Y este o generaţie dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul online” spun autorii cercetării.

Decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi ofertă se va accentua, pe fondul creşterii emigraţiei, pe de o parte, şi al angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte.

Oamenii de afaceri şi experţii în resurse umane sunt îngrijoraţi şi de impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an, dar şi de perspectivele unor noi decizii în acest sens - schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale sau introducerea impozitului progresiv, despre care mulţi spun că vor bulversa mediul de business.

Discutăm aceste perspective și evoluții cu secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri Cristian Pârvan, în același timp președinte al Patronatului Investitorilor Autohtoni.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Pârvan