Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aștept ca parlamentarii să fie integri și transparenți - Ovidiu Voicu (Centrul pentru Inovare Publică)

tot_ei_doi.jpeg

Modificările asupra Codurilor penale sunt contestate de CSM şi de Ministerul Public
Modificările asupra Codurilor penale sunt contestate de CSM şi de Ministerul Public
Image source: 
RFI

Priorităţile coaliţiei PSD-ALDE în noua sesiune parlamentară sunt modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală și o nouă lege a pensiilor şi salariilor. Va fi discutată și modificarea legislaţiei siguranţei naţionale, dar şi proiectul Codului administrativ.

Sesiunea parlamentară care a început astăzi va avea pe masă o serie importantă de măsuri, iar modificarea Codurilor penale este una dintre priorităţile imediate ale majorităţii PSD-ALDE. Să amintim că recent deputatul PSD Cătălin Rădulescu spunea că membrii Comisiei speciale care schimbă legile Justiţiei, condusă de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, vor începe modificarea Codurilor penale şi dezincriminarea abuzului în serviciu, afirmând că directiva europeană care vizează prezumţia de nevinovăţie trebuia modificată acum doi ani. Iar secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, spunea la rândul său că PSD va modifica ”mult” Codurile penale ”pentru că putem”.

Modificările asupra Codurilor penale sunt contestate de CSM şi de Ministerul Public, care spun că sunt ”reglementări excesive”, care duc la ”amputarea posibilităţilor tactice de investigare a infracţiunilor”.

De asemenea, legea pensiilor va fi pe agenda Parlamentului, iar potrivit actului normativ, punctul de pensie va fi mărit la 1.775 de lei până în 2020. Pensia minimă garantată va fi de 550 de lei, iar cea minimă de 650 de lei.

Și legea salarizării, care prevede micşorări de venituri pentru cei cu salarii de peste 7.000 de lei pe lună, este o altă măsură aşteptată în Parlament.

De partea sa, liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că vrea ca în noua sesiune paralmentară să se iniţieze modificări la legile siguranţei naţionale, care includ Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe, deoarece serviciile secrete au nevoie de ”o legislaţie modernă”.

Un alt proiect important aflat pe agenda acestei sesiuni parlamentare este cel al Codului administrativ, care a fost depus la Senat în decembrie, ca iniţiativă legislativă asumată de senatorii şi deputaţii PSD, fiind promovat în procedură de urgenţă. Proiectul Codului administrativ are o serie de articole controversate care stabilesc, spre exemplu, faptul că aprecierea necesităţii şi oportunităţii emiterii actelor administrative ale executivului aparţine exclusiv membrilor Guvernului.

Codul mai prevede, de asemenea, că membrul Guvernului care se află în conflict de interese trebuie să se abţină de la luarea deciziei care ar putea produce un folos pentru sine, soţ, soţie, rude până la gradul al II-lea, dar nu şi atunci când este vorba despre emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative. Conform proiectului, dacă un act administrativ a avut consecinţe vătămătoare, răspunderea revine exclusiv celui care a semnat actul respectiv.

Discutăm despre prioritățile Legislativului cu Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Ascultă interviul acordat RFI de Ovidiu Voicu