Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul român care vâsleşte 8.000 km în traversarea Atlanticului

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Este ceva cu Oceanul Atlantic că îi tot provoacă pe români să-l traverseze. Și nu așa, cu avionul, ci punând mâinile pe vasle și călătorind pe mare mii de kilometri într-o ambarcațiune curajoasă. De această dată, temerarul se numește Alex Dumbravă.

Fost handbalist și practicant de judo, Alex Dumbravă, în vârstă de 41 de ani, și-a propus să traverseze Oceanul Atlantic alături de alți patru feroezi și un neozeelandez, vâslind fără oprire din sudul Portugaliei până în Miami, Florida. O traversare de 8000 de km ce se va întinde pe aproximativ 60 de zile.

Prima traversare a Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune cu vâsle a fost și prima traversare a unui ocean și a fost dusă la bun sfârșit de doi norvegieni, acum 121 ani, în 55 zile, pe o rută nordică, din SUA în Insulele britanice Scilly. Pentru aceasta nouă încercare a primul român care traverseaza Altanticul din Europa până în Statele Unite, Alex Dumbravă se tot antrenează din vara lui 2016. Un program intens de exerciții fizice la sală aproape în fiecare zi și în weekenduri pe apa, într-o barcă specială. Antrenamentele pe apă au culminat cu traversarea Marii Negre, în iunie 2017, când a plecat de la Mangalia la Batumi, Georgia, alături de alți 4 români. În paralel cu antrenamentele pe care le face, Alex planifică împreună de alți 3 foști sportivi de performanță (Vlad, fost rugbist, Bogdan, voleibalist și Mihai, canotor) traversarea unui ocean și dezvoltarea de evenimente care să-i încurajeze pe cei din jur să facă mișcare, să își provoace limitele și să încerce activități noi, așa cum este și vâslitul oceanic pentru mulți dintre noi.

De altfel, aceasta este numai una din aventurile comunitatii pe care Alex Dumbravă a creat-o alaturi de prietenii săi. Ce inseamna si care-i scopul comunitatii Today You Can Do Anything ™, aflați din interviul acordat (inregistrarea audio mai jos) de Alex Dumbravă, în programul RFI360, lui Valentin Panduru.

 

 
Valentin Panduru în dialog cu Alex Dumbravă