Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când muzica românească nu cunoaște granițe, versurile sfârșesc în limba rusă?

zdob_si_zdub_loredana_ligalize_-_balkana_mama_single_cover.png

Sursa imaginii: 
"Balkana Mama" single cover (MediaProMusic)

Printre noutățile muzicale românești ale săptămânii, atenția mi-a fost atrasă de o coproducție unionistă. MediaProMusic a lansat săptămâna aceasta o piesă care și-a propus să doboare granițe, prin muzică.

Avem artiști din România, Moldova și Rusia. Un proiect inedit, cu trei artiști diferiți, care declară: "muzica nu are hotare, nici geografice, nici muzicale."  Zdob și Zdub rock-lăutari din Moldova, Loredana reprezentând România (vorbitoare de limbă rusă?), și Ligalize, vocea rap a Rusiei. Toți trei celebrează dansul, prietenia și muzica, în piesa simbolică numită "Balkana Mama". Sunt curios, ce efect trezește în voi Loredana cântând rusește?

Schimbăm registrul. 2018 este anul unui nou album din partea trupei Grimus. În august 2017, trupa a compus și înregistrat noul material integral în Germania. Numit "Unmanageable Species", albumul conține nouă piese, toate în limba engleză, produse de Jan Kerscher, material înregistrat în Nürnberg, la Ghost City Recordings, mixat la Berlin și masterizat în Hamburg. De pe albumul programat spre lansare pe 23 februarie la Bucuresti, in Fratelli, vă propun spre atenție primul single numit "Carelessly".

Trupa clujeană Grimus împlinește anul acesta 13 ani de activitate. "Unmanageble Species" a fost înregistrat în componența Bogdan Mezofi (voce), Valentin Răucă (chitară), Cristian Csapo (chitară), Lehel Kiss (clape), Titus Vădan (bass) și Turi Gabor-Peter (tobe).

Mergem mai departe cu proiectul casei de discuri Universal Music Romania, ULive Session, unde Cristina Bălan reinterpreteză hitul "Issues", lansat de Julia Michaels. Cristina Balăn este câștigătoarea show-ului tv Vocea Romaniei (sezonul 5), a lansat în partea a doua a anului 2017 single-ul “Sertar cu amintiri” prezentat și în RFI360. Prima apariție pe scenă a avut-o în 1999, când a format trupa Impact, iar din 2015, Cristina Bălan are o formulă nouă de scenă, cântând live alaturi de band-ul ei. Ascultați și voi "Issues", într-o reinterpretare care demonstrează, cum spun cei de la Universal, "că are o voce camelonică".

Încheiem lista de recomandări muzicale romanești, din noutatile săptămânii, cu trupa Pixels, care a lansat o nouă piesă în limba română. Într-o lume ce vorbeste tot mai mult despre monede virtuale, o lume ușor de impresionat cu un simplu like, incapabilă să înțeleaga ce e "fake news", Pixels lansează o piesă numită "Realitatea Virtuală". În așteptarea viitorului album Pixels, îi aveți aici Diana Secu (voce), Cătălin Rulea (voce, chitară) Tudor Popescu (tobe) Andreas Aron (bas) Liviu Iancu (clape).

 

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360