Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marți, 6 februarie 2018

Ministrul Muncii a oferit explicații în privința evoluțiilor salariilor în sectorul public și privat în urma aplicării Legii salarizării unitare și a trecerii contribuțiilor la angajat. Lia Olguța Vasilescu spune că venitul preşedintelui determină maximul salariului în sectorul bugetar și că abia în 2022 se va echilibra sistemul, astfel încât aceeaşi funcţie şi gradaţie să fie plătită la acelaşi nivel.

sumarul emisiunii 40 de minute

2 din 3 antreprenori cu firme mici nu au majorat salariile brute dar pentru ca netul sa nu scada odata cu trecerea contributiilor, angajatorii au compensat cu prime si bonusuri. Insa, fara reglajul facut de angajator, aproape două milioane de angajaţi din privat au salariul net mai mic, de la 1 ianuarie... Am discutat cu Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Scăderea pieţelor bursiere internaţionale nu ne afectează, iar împrumutul de două miliarde de euro luat recent de Romania de pe pieţele externe “arată foarte clar interesul investitorilor faţă de piaţa autohtona”. Este reactia ministrului de Finante dupa ce bursele din Asia si Europa au inregistrat scăderi, urmare a contractiei inregistratata ieri pe pieţele din Statele Unite, cea mai mare  din 2011.

 Iar Comisia Europeana si-a prezentat astazi noua strategie fata de Albania si 5 foste republici iugoslave. Tările din Balcani care aspiră la integrare reprezintă o veritabilă dilemă pentru Bruxelles. Pe de o parte ele nu îndeplinesc condiţiile de a se alatura clubului comunitar dar pe de altă parte fără prespectiva integrării, riscă să se îndepărteze de Europa şi de valorile ei.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 6 februarie 2018