Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Limitarea plăților pentru fermele mari le poate scoate din joc

euro_agro_1.jpg

Un deziderat al noului PAC, susține Federația ProAgro, îl reprezintă producția ecologică
Un deziderat al noului PAC, susține Federația ProAgro, îl reprezintă producția ecologică
Image source: 
RFI

Uniunea Europeană va rămâne principalul furnizor mondial de produse agricole, în ciuda problemelor financiare provocate de plecarea Marii Britanii. Federația ProAgro anunță că excluderea sau limitarea fermelor mari de la plățile directe reprezintă o inechitate.

Pe piața mondială, Uniunea Europeană este puternic concurată de producția agricolă extracomunitară, care nu respectă exigențele impuse privind securitatea, siguranța și calitatea alimentelor. Deși este lider privind diversitatea, calitatea și volumul exportat de produse agroalimentare, Uniunea, prin deficitul de produse proteice, rămâne un mare importator de soia și derivate ale sale, cu toate că, unele țări din Uniunea Europeană, precum România, beneficiază de condiții favorabile și foarte favorabile pentru cultivarea de astfel de culturi cum ar fi lucerna, soia, mazărea sau fasolea. Prin extinderea în cultură a acestora, s-ar putea asigura pe această cale o contribuție semnificativă la reducerea importurilor Uniunii de produse proteice, fapt foarte puțin stimulat astăzi.

Trebuie menționat totodată că aceste culturi sunt plante ameliorative pentru sol, contribuind astfel în mod direct la practicarea unei agriculturi durabile, în consens cu noua politică PAC, motiv pentru ca într-un program european de creștere a volumului de culturi proteice în Uniunea Europeană, să se acorde un sprijin suplimentar cultivatorilor implicați în acest program.

Un deziderat al noului PAC, susține Federația ProAgro, îl reprezintă producția ecologică. Această noțiune presupune în general o abordare radicală, foarte greu de practicat, presupunând constrângeri cu reguli stricte și complicate pentru agricultorii care o practică. Din acest motiv, fermierii din ProAgro cred că poate prezenta interes și abordarea parțială a acestui deziderat, contribuind fără echivoc într-o măsură mai mică la durabilitatea practicilor agricole, la siguranța alimentelor și la creșterea calității acestora.

Discutăm aceste propuneri cu Emil Dumitru, președintele Federației ProAgro, și cu jurnalistul Gabriel Gherghescu, realizator al emisiunii ”Viața Satului”, la TVR.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 5 februarie 2018