Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Artiștii denunță : Codul Fiscal e ”un atentat la solidaritatea socială”

Haosul creat de valul de reglementări în domeniul fiscalității stârnește noi proteste : pe lângă flashmobul de miercuri de la Ministerul Finanțelor, aproape 300 de actori, cântăreţi şi scriitori au iniţiat o petiţie prin care cer modificarea Codului Fiscal: „Nu are legătură cu realitatea muncii noastre şi reprezintă un atentat la solidaritatea socială”, spun semnatarii.

Câteva sute de artişti - actori, cântăreţi, scriitori, coregrafi, fotografi - au iniţiat o petiţie prin care cer coaliţiei de guvernare modificarea Codului Fiscal şi spun că nu vor depune declaraţia 600, asumându-şi riscurile financiare. Semnatarii petiţiei spun că nu vor să participe voluntar la un Cod Fiscal abuziv, care reprezintă „un atentat la solidaritatea socială”.

Artiștii susțin că prevederile în domeniul fiscal sunt neechitabile şi aberante, reprezentând, de fapt, o manifestare a disprețului faţă de cetăţeni. Semnatarii spun că eliminarea formularului 600, aşa cum au promis de curând membrii guvernului, nu schimbă cu nimic „sistemul absurd” de taxare fiscală a celor cu activităţi independente dat fiind faptul că activitatea cultural-artistică – şi, prin urmare, şi veniturile asociate ei – au prin definiţie un caracter fluctuant. Așadar, nu poate fi vorba decât despre o dijmă pe care statul o cere ca un stăpân feudal.

Nu dorim să participăm voluntar la aplicarea unui Cod Fiscal abuziv la adresa celor mai vulnerabili dintre noi, fără legătură cu realitatea muncii noastre şi care, în final, reprezintă un atentat la solidaritatea socială, la ideile de proporţionalitate şi echitate şi la rolul unui Stat în serviciul cetăţeanului, nu invers. Acest Cod Fiscal trebuie modificat!”, conchid cei 275 de semnatari ai petiției.

Invitatul Zilei la RFI este jurnalista Iulia Popovici, unul dintre inițiatorii acestui demers...Ascultați interviul integral...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă aici interviul integral cu Iulia Popovici
1535