Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Sunt acuzații aruncate de persoane anchetate sau în procese” – Cristian Pîrvulescu

Kovesi raspunde afirmatii prezentate Toader.jpg

Şefa DNA reacţionează după ce ministrul Justiţiei a cerut revocarea ei din funcţie (Foto: arhivă RFI)
Şefa DNA reacţionează după ce ministrul Justiţiei a cerut revocarea ei din funcţie (Foto: arhivă RFI)

Direcția Națională Anticorupție este acuzată că ar fabrica dosare penale unor politicieni, iar Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi va face verificări pentru a stabili dacă este vorba despre abateri disciplinare.

Ancheta vine după ce un post de televiziune a difuzat înregistrări furnizate de fostul deputat Vlad Cosma (trimis în judecată, inclusiv pentru trafic de influență), care a acuzat DNA că fabrică dosare şi a prezentat înregistări ale unor discuţii pe care le-ar fi avut cu procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea, de la DNA Ploieşti.

Direcţia Naţională Anticorupţie respinge veridicitatea declaraţiilor fostului deputat Vlad Cosma. ”Difuzarea înregistrărilor, cum - de altfel - a afirmat și unul dintre cei doi interlocutori, are ca scop compromiterea procurorilor și a ofițerilor de poliție care au instrumentat cauzele privind pe Cosma Mircea, Cosma Vlad și pe fostul deputat Ghiță Sebastian Aurelian, în condițiile în care pe rolul ICCJ se află dosarul penal cu termen la data de 19 februarie 2018. La acest moment, alte detalii nu pot fi furnizate, deoarece aspectele menționate fac obiectul unui dosar penal având  ca obiect, între alte infracțiuni, și infracțiunea de șantaj”, precizează DNA.

De asemenea, în emisiune a intervenit şi procurorul Mihaiela Iorga, care spunea că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă nu poate urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul lui Kovesi fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan, şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA. De asemenea, Iorga a vorbit şi despre imixtiuni ale lui Kovesi în dosare.

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, respinge afirmaţiile procuroarei Mihaiela Iorga despre urgentarea dosarului unui fost ministru, care ar fi ajuns la un moment dat în cărţi pentru postul de premier. ”Nu a existat nicio discuție cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Moraru Iorga Mihaela despre un dosar despre vreun ministru care putea să ajungă premier”, a fost replica procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Discutăm evoluția lucrurilor cu analistul Cristian Pîrvulescu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de analistul Cristian Pîrvulescu