Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Economia românească este foarte aproape de capacitate” – Adrian Mitroi (ASE)

econ_3.jpg

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de peste 6 miliarde euro
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de peste 6 miliarde euro
Sursa imaginii: 
RFI

România, cu un avans de 7% în trimestrul al patrulea din 2017, comparativ cu perioada similară a anului 2016, a înregistrat cea mai mare creştere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană. Datele Eurostat au fost precedate de un anunț similar, la București, al INS.

Economia României a crescut anul trecut cu 7%, cea mai mare creştere din 2008, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică. În ultimul trimestru al anului trecut, faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7% pe seria ajustată sezonier. În același timp, rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie la 4,3%, cel mai mare nivel din iulie 2013.

Economia a primit mai mulţi stimuli salariali şi fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiştii. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de peste 6 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor BNR.

Revenind la datele de acum ale statisticii, să spunem că lucrările de construcţii au înregistrat anul trecut o scădere cu 5,4% faţă de anul anterior, afectate de declinul lucrărilor de infrastructură şi de construcţii nerezidenţiale, în timp ce construcţia de locuinţe a avansat semnificativ.

Subliniind încă o dată creșterea de 7 procente în România, produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 2,7%, şi cu 2,6% în UE, în trimestrul patru 2017 comparativ cu trimestrul patru 2016. Datele Eurostat arată, însă, că ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit în trimestrul patru 2017, până la 7%, după un avans de 8,5% în trimestrul al treilea.

Pe ansamblul anului 2017, PIB a crescut cu 2,5% atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro.

Datele trebuie privite așa cum sunt și nu reprezintă încă un motiv de îngrijorare, spune la RFI Adrian Mitroi, profesor la ASE.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat de RFI de Adrian Mitroi