Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Nu știm care ar fi cei mai buni 10 procurori ai României” (Codru Vrabie, expert anticorupție)

antic_4.jpg

Se încearcă decredibilizarea instituţiilor judiciare, mai ales a Ministerului Public - asociație procurori
Se încearcă decredibilizarea instituţiilor judiciare, mai ales a Ministerului Public - asociație procurori
Sursa imaginii: 
RFI

Lupta care se duce în jurul DNA de către unii politicieni este departe de a se fi încheiat, spune la RFI Codru Vrabie, expert în politici publice și anticorupție. Indiferent că va fi schimbată sau nu Laura Codruța Kovesi, instituția este necesară și utilă.

Soarta luptei anticorupție în România pare la latitudinea unor politicieni, o parte având ei înșiși probleme penale. Scandalul iscat în ultimele zile este o încercare de a abate atenția de la unele procese în curs, în care sunt implicați chiar cei care stau la originea tumultului. Aceștia au lansat în spațiul public o adevărată campanie prin care încearcă să demonstreze că DNA este un instrument politic și, mai mult chiar, folosește metode ilegale în anchetele pe care le desfășoară.  

Reacția DNA a fost rapidă. Într-o primă conferință de presă a instituției, Laura Codruţa Kovesi a declarat că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii.

Legat de Vlad Cosma, cel de la care a pornit informaţia privind falsificarea de probe, Kovesi a declarat că, după condamnarea în primă instanţă, membrii familiei Cosma vizaţi de anchetă au încercat să obţină un act care să-i ajute la reducerea pedepsei.

Discutăm situația și efectele în societate cu Codru Vrabie, expert în politici anticorupție.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Codru Vrabie