Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 19 februarie

jurnal_european_euro_3.jpg

Organizaţiile din sectorul agroalimentar pot accesa finanţări de 179 de milioane de euro pentru programe de informare
Organizaţiile din sectorul agroalimentar pot accesa finanţări de 179 de milioane de euro pentru programe de informare
Sursa imaginii: 
RFI

Comisia Europeană analizează mai multe scenarii pentru viitoarea Politică Agricolă Comună, unul luând în calcul o tăiere cu 30% a fondurilor. Asta înseamnă că bugetul PAC s-ar putea reduce cu 120 de miliarde de euro.

Există însă și o veste bună în acest scenariu. Ar putea crește sprijinul financiar acordat fermelor mici și mijlocii. În cadrul financiar 2014 - 2020, PAC beneficiază de circa 400 miliarde de euro, din care circa 70% reprezintă plățile directe către fermieri, în timp ce programele de dezvoltare rurală au alocate circa 100 miliarde de euro.

Una dintre variantele de buget privește reducerea și acordarea țintită a plăților directe, ceea ce ar favoriza fermele mici și medii sau agricultorii din zone mai puțin productive sau regiuni montane, notează Comisia Europeană. În prezent, 80% din plățile directe merg către 20% dintre fermieri.

Scenariul cel mai sumbru are în vedere reducerea cu 30% a bugeului PAC, adică tăierea a 120 de miliarde de euro pe perioada celor șapte ani ai viitorului cadru financiar multianual. În această variantă, venitul fermelor ar scădea, în medie, cu peste 10% în mai multe state membre, cu scăderi chiar mai pronunțate în anumite sectoare.

Un alt scenariu prezentat de Comisie prevede reducerea cu doar 15%, respectiv 60 miliarde de euro, ceea ce ar duce la o scădere de mai mică amploare a veniturilor fermierilor, dar tot vor fi efecte importante în anumite sectoare, în funcție de opțiunile alese, avertizează Comisia.

Bruxelles-ul se uită spre oieri

Ajutoarele acordate sectorului de creștere a ovinelor sunt în atenția Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Un document supus adoptării anunță noi ajutoare pentru crescătorii de ovine - de la ajutorul pentru bunăstarea ovinelor până la ajutoare de stat și despăgubiri de 100% în cazul atacurilor animalelor sălbatice.

Textul subliniază că este nevoie de  menținerea și consolidarea ajutoarelor cuplate pentru sectoarele ovine și caprine în cadrul viitoarei reforme a politicii agricole comune cu scopul de a reduce abandonul acestor producții în Uniunea Europeană, ținând seama de dependența ridicată a crescătorilor de ovine și de caprine de plățile directe.

De asemenea, se arată în raport că este necesar să se acorde un sprijin mai mare tinerilor, atât prin intermediul ajutoarelor directe, cât și al celor din cadrul politicii de dezvoltare rurală, având în vedere îmbătrânirea importantă a populației active din sectorul ovinelor și caprinelor, care este chiar mai mare decât cea din alte sectoare agricole.

Actul îndeamnă statele membre și Comisia Europeană să fie mai tolerante cu sancțiunile aplicate crescătorilor de ovine pentru erori neintenționate la punerea în aplicare a sistemului de identificare electronică a animalelor.

Un alt punct important cere Comisiei și statelor membre să ia în considerare măsuri de dezvoltare rurală pentru a proteja șeptelurile de atacurile animalelor de pradă, precum și revizuirea Directivei privind habitatele pentru a controla răspândirea acestor animale în anumite zone de pășunat.

Aceste propuneri vor fi adoptate în ședința Comisiei pentru Agricultură a parlamentului European din 21 februarie 2018.

Ghid european pentru fonduri comunitare

Comisia Europeană a publicat un ghid destinat să ajute oficialităţile naţionale, regionale şi locale să organizeze proceduri de licitaţie eficiente şi transparente pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană, anunță executivul comunitar. Noul ghid, care în curând va fi disponibil în toate limbile, acoperă întregul proces de licitaţie, începând de la pregătirea şi publicarea anunţului până la selectarea şi evaluare ofertelor şi implementarea contactului. În consecinţă, poate fi util şi pentru proiectele care nu beneficiază de fonduri de la Uniune.

Pentru fiecare etapă a procesului de licitaţie, ghidul include sfaturi pentru a evita greşeli, exemple de bune practici precum şi formate şi legături utile. De asemenea, ghidul explică cum se poate profita la maxim de oportunităţile oferite de directiva revizuită privind licitaţiile publice din 2014 precum şi cum poate fi facilitat accesul IMM-urilor la licitaţiile publice.

Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene au investit peste 450 de miliarde euro în economia reală a spațiului comunitar în perioada de finanţare 2014-2020, dintre care jumătate sunt investite prin licitaţii publice.

Finanțare pentru informare publică

Organizaţiile din sectorul agroalimentar pot accesa finanţări de 179 de milioane de euro pentru programe de informare, anunță Comisia Europeană. Suma este cu 37 de milioane mai mare faţă de bugetul din 2017. ”Campania 2018 vine cu o noutate, reprezentată de programele de informare şi promovare de pe piaţa Uniunii Europene, destinate să evidenţieze aspectul durabil al producţiei de carne de oaie şi capră, care este considerat cel mai extins sistem de producţie animalieră şi care joacă un rol important în protejarea naturii şi păstrarea biodiversităţii”, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Bugetul alocat sectorului cărnii de ovine şi caprine este de 6 milioane euro, din care 2 milioane euro sunt prevăzute pentru programele simple şi 4 milioane euro sunt destinate programelor multinaţionale.

Solicitanţii pot propune două tipuri de programe: programele simple şi programele multinaţionale. Programele simple pot fi depuse de una sau mai multe organizaţii din aceeaşi ţară a Uniunii Europene. Programele multinaţionale provin de la cel puţin două organizaţii naţionale din cel puţin două state membre sau din una sau mai multe organizaţii europene. Programele pot fi depuse de organizaţiile profesionale şi interprofesionale ale sectorului, reprezentative la nivel naţional, grupuri şi organizaţii de producători, precum şi organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv activităţile de promovare.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural European: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 19 februarie 2018