Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”PSD se poartă suspect de amabil în relaţia cu Klaus Iohannis” – analistul Ion M. Ioniță

csm_14.jpg

Tudorel Toader a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la șefia DNA
Image source: 
RFI

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, este audiată astăzi, la CSM, în cadrul procedurii declanşate de ministrul justiţiei de revocare a ei din funcţie.

Audierea vine după ce Tudorel Toader a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi și a făcut public raportul privind activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, urmând ca decizia să o ia şeful statului. Ministrul justiţiei participă și el la şedinţă.

Pe acest fond, spune la RFI analistul și comentatorul politic Ion M. Ioniță, PSD pare a-l menaja pe președintele Iohannis, cel care va lua decizia finală. Cu cât se apropie mai mult momentul hotărârii privind revocarea şefei DNA, cu atât mesajele PSD sunt mai puţin agresive faţă de preşedinte, spune Ion M. Ioniță.

”PSD ştie că într-o confruntare politică de asemenea amploare este esenţial să menţină presiunea supra adversarului. Este adevărat, mediatic presiunea se menţine, dar de la nivelul gurilor de tun PSD, reacţiile au fost mult mai reci în aşteptarea hotărârii preşedintelui asupra cererii de revocare a procurorului-şef DNA, cerere înaintată de Tudorel Toader săptămâna trecută. În alte împrejurări, cum ar fi acceptarea celui de-al treilea guvern PSD, s-a vorbit pe larg despre o eventuală suspendare, dacă preşedintele Iohannis nu ar respecta voinţa majorităţii. De data asta, atacul lansat public a vizat doar un aspect de conflict juridic de natură constituţională în care Iohannis s-ar plasa dacă nu aprobă revocarea doamnei Kovesi din funcţie. Este un mesaj slab care nici nu a avut vreun fel de acoperire legală şi constituţională. În mod evident, preşedintele nu este obligat să semneze nimic din ceea ce i se trimite, având capacitate decizională. PSD este conştient de riscurile unei suspendări a preşedintelui, mai ales într-o situaţie care ţine de Justiţie şi de lupta împotriva corupţiei. Suspendarea l-ar fi reîncărcat pe Iohannis, chiar mai mult decât a făcut-o pentru Traian Băsescu suspendarea din 2007”, susține Ion M. Ioniță.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Ion M. Ioniță