Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României - Frans Timmermans

timmermans_2.jpg

Timmermans a luat poziţie de multe ori împotriva modificărilor la legile justiţiei din România
Timmermans a luat poziţie de multe ori împotriva modificărilor la legile justiţiei din România
Image source: 
RFI

Prim vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans este în vizită la București. Responsabil la nivel comunitar cu respectarea stratului de drept, Timmermans a discutat cu președintele Iohannis, cu șefii celor două camere parlamentare și cu premierul.

Numărul doi în ierarhia Comisiei, Timmermans, unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa modificării în România a legilor justiției, spunea înainte de a veni la București că aşteaptă ca autorităţile  să îi ofere explicaţii și cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA.

 

 

Frans Timmermans a luat poziţie de multe ori împotriva modificărilor la legile justiţiei din România, avertizând, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenţei justiţiei. ”Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, arătau Juncker şi Timmermans într-o declaraţie din urmă cu o lună.

Cât privește discuțiile de acum, la București, un comunicat al Administrației Prezidențiale anunță, după întrevederea Iohannis - Timmermans, că ”principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie”.

Potrivit documentului, Timmermans a apreciat că societatea românească susţine tot mai mult valorile statului de drept, ”ceea ce demonstrează că cetăţenii îşi doresc o Românie modernă, europeană, o justiţie dreaptă şi o societate echilibrată”. De asemenea, el a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, dar ”atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României”.

Discutăm despre vizita la București a prim vicepreședintelui Comisiei Europene și implicațiile ei cu fostul negociator șef al României în procesul de aderare la UE, Vasile Pușcaș.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Vasile Pușcaș