Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 26 februarie

jurnal_rural_6.jpg

Cererile unice de plată se pot depune până la jumătatea lunii mai
Cererile unice de plată se pot depune până la jumătatea lunii mai
Sursa imaginii: 
RFI

Bugetul pentru plățile compensatorii de dezvoltare rurală depășește 2,6 miliarde euro, anunță Ministerul Agriculturii. În același timp, ministerul îi cheamă pe fermieri ca, începând din 1 martie, să solicite la APIA plățile prin cererea unică de plată.

Cererile unice de plată se pot depune până la jumătatea lunii mai la Centrele Județene și Centrele Locale ale APIA. Banii pot fi primiți de fermierii care lucrează terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu și climă, în zonele afectate de constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și fermierii care utilizează terenuri aflate în conversie sau terenuri certificate în agricultura ecologică, potrivit ministerului.

Printre noutățile aduse de către MADR măsurilor de mediu și climă începând cu anul 2018 este introducerea a trei noi pachete în cadrul Măsurii 10 - Agro-mediu și climă aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila țipătoare mică și dropia, precum și pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de păsări comune.

În plus, ministerul permite includerea posibilității de a cumula pe aceeași suprafață plățile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajiști permanente.

Reguli noi pentru vânzarea în piețe

Producătorii agricoli care vând în piețe vor fi obligați să afișeze mai multe informații pe etichete, anunță un proiect legislativ. Potrivit proiectului, eticheta de produs va conține obligatoriu următoarele elemente: numele și prenumele sau denumirea producătorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obținerii produsului și prețul de vânzare. În plus, producătorii trebuie să afișeze la locul de vânzare și o copie după atestatul de producător.

Administratorii piețelor trebuie să informeze autoritățile dacă fermierii nu se conformează și să asigure un spațiu de vânzare de minimum 40% din totalul existent pentru producători. De multe ori însă, producătorii agricoli nu au loc în piețe, ei fiind forțați să își vândă produsele, la prețuri mici, revânzătorilor, în timp ce tarabele sunt ocupate doar de comercianți.

Investiții ”cooperatiste”

Cooperativa agricolă ”Țara Mea” anunță că în scurt timp va deschide o nouă fabrică de produse lactate în Bârlad, cu o investiție de 7 milioane de euro. Alte 2 milioane de euro vor fi utilizate pentru modernizarea unor fabrici de lapte din Berca și Arad.

În prezent, cooperativa are trei fabrici, în Buzău, Arad și Ploiești, fabrici ce produc lunar lactate în valoare de 500.000 de euro. Noua fabrică de la Bârlad va fi gata în două luni și va livra în jur de 80 tone de produse lactate pe lună. Cooperativa ”Țara Mea” a pornit ca un business unic în România, reușind în doar 3 ani să aducă sub aceeași marcă peste 350 de fermieri, procesatori și comercianți români.

Domeniul de activitate acoperă de la cultivarea legumelor până la procesarea lactatelor și a cărnii de porc și pasăre. Proiectul a fost inspirat de modele din Spania, Franța, Italia, dar și din România comunistă, anunță reprezentanții cooperativei agricole.

Unde vindem lâna?

Ministerul Agriculturii anunță că a identificat, prin Direcțiile pentru Agricultură Județene, zonele în care vor fi realizate centrele de colectare lână și piei de animale. La ora actuală există 20 de astfel de centre care colectează lâna de la crescătorii de ovine, cu o capacitate totală de circa 30.000 tone. Centrele sunt în Bacău, Bistrița Năsăud, Brăila, Constanța, Galați, Maramureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și Vaslui.

Măsura de identificare a centrelor de colectare a fost luată în urma apariției hotărârii de guvern privind acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii.

Reamintim că în acest program și-au arătat intenția de a participa peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totală estimată de aproximativ 23.000 de tone.

Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/kg pentru lâna comercializată, cei înscriși în Program trebuie să depună la Direcțiile pentru Agricultură documentele justificative de plată, până la data 1 iulie 2018. Documentele justificative de plată sunt factura sau filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

Iar criză de unt?

Consumatorii nu numai că mănâncă mai mult unt, dar sunt dispuşi şi să plătească mai mult pentru acest produs, o veste bună pentru producătorii de mărci premium. Potrivit analiştilor de la firma de cercetare Euromonitor International, valoarea vânzărilor mondiale de unt ar urma să înregistreze o creştere de 2,9%, până la 19,4 miliarde dolari în 2019.

Cererea de unt, smântână şi alte produse cu un conţinut ridicat de grăsimi a crescut, după ce percepţia consumatorilor a fost modificată de studiile care arată un risc redus pentru sănătate de pe urma consumului de produse lactate cu un conţinut ridicat de grăsimi, susţine Departamentul american al Agriculturii, într-un raport publicat la mijlocul acestei luni. Acest lucru a dus la creşterea preţurilor, care, în luna septembrie a anului trecut, a atins un nivel record pe fondul lipsurilor în aprovizionare în Europa.

Potrivit unui raport al USDA, stocurile mondiale de unt au scăzut de la un nivel de două milioane de tone la mijlocul anilor 1980 la o cantitate care acoperă mai puţin de 12 zile de consum în prezent. Această scădere a stocurilor, cumulată cu cererea puternică înregistrată pe multe pieţe, ar trebui să menţină preţurile la un nivel ridicat.

 
Ascultă Jurnal Rural din 26 februarie 2018