Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 26 februarie

jurnal_european_4.jpg

Comisia Europeană propune utilizarea pe scară largă a senzorilor în agricultură
Comisia Europeană propune utilizarea pe scară largă a senzorilor în agricultură
Image source: 
RFI

Un focar de gripă aviară, suspectat a fi unul de tip înalt patogen, a fost detectat la o crescătorie de păsări din Olanda, unde un număr total de aproximativ 36.000 de păsări ar urma să fie sacrificate, a anunţat guvernul olandez.

Ministerul Agriculturii din Olanda a institutit imediat o interdicţie privind transportul păsărilor, ouălelor şi dejecţiilor pe o zonă de zece kilometri în jurul crescătoriei.

Guvernul olandez a decis deja, în luna decembrie a anului trecut, ca toate păsările să fie ţinute închise după descoperirea unui caz de gripă aviară înalt patogenă de tip H5 într-o crescătorie de raţe, descoperire care a impus sacrificarea a aproximativ 16.000 de păsări.

O epidemie de gripă aviară ar fi o nouă lovitură dură pentru sectorul avicol olandez, care deja a fost afectat în vara anului trecut de criza ouălor contaminate cu fipronil. Al doilea mare exportator mondial de produse agricole, Olanda, are una din cele mai mari sectoare de creştere a păsărilor.

Noul PAC – agricultură de precizie

Noua Politică Agricolă Comună se va concentra pe tehnologizarea agriculturii și aplicarea unei agriculturi de precizie în toată Uniunea Europeană. Numai că încă nu prea se știe clar cum se va face împărțirea banilor pentru agricultura de precizie în noul PAC.

La ora actuală, mulți fermieri sunt de părere că banii din PAC nu sunt suficienți pentru dezvoltarea corespunzătoare a agriculturii de precizie, iar pentru ca aceasta să se dezvolte ar fi nevoie de atragerea de fonduri din alte surse, de exemplu cercetarea. Agricultura de precizie înseamnă folosirea cât mai eficientă a resurselor, în funcție de nevoile culturii respective. Agricultura de precizie presupune și utilizarea de tehnologii precum echipamente GPS, de teledetecție sau internet.

Comisia Europeană propune și utilizarea pe scară largă a senzorilor în agricultură, care să identifice porțiunile de teren mai puțin fertile și care ar beneficia astfel de pe urma unui tratament special. Asta înseamnă că îngrășămintele ar fi aplicate doar în zonele în care este cu adevărat nevoie, evitându-se risipa și suprasaturarea solului cu fertilizanți.

O astfel de procedură ar putea revoluționa agricultura convențională, în care toate substanțele necesare solului se aplică uniform, pe toată suprafața.

Excedent în exporturile agro-alimentare

Exporturile de produse agricole şi alimentare ale Uniunii Europene au atins în 2017 o valoare record de 137,9 miliarde de euro, în creştere cu 5,1% comparativ cu 2016, arată datele publicate de Comisia Europeană.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul exporturilor agri-food spre SUA, Rusia şi mai multe pieţe asiatice - Japonia, China, Hong Kong şi Coreea de Sud.

Pe categorii de produse, în 2017 s-au înregistrat performanţe deosebit de bune la exporturile de vinuri, cu creştere anuală de 12%, lapte praf, produse alimentare pentru nou născuţi și alimente pentru animale de companie.

În schimb, exporturile de grâu au înregistrat cea mai mare scădere anuală în termeni de valoare, cu o contracţie de 27,5%, până la patru miliarde euro, urmate de exporturile de alte cereale, care au scăzut cu 13,5%. De asemenea, valoarea exporturilor de carne de porc a scăzut cu peste 100 milioane de euro în 2017 comparativ cu 2016.

Importurile de produse agricole şi alimentare ale UE au crescut şi ele în 2017 comparativ cu 2016, dar într-un ritm mai modest decât exporturile, cu un avans de 4,5%. Aceasta înseamnă că balanţa comercială a UE la capitolul produse agricole şi alimentare a rămas pozitivă cu un surplus anual de 20,5 miliarde euro.

Ascultă Jurnal Rural European din 26 februarie 2018