Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Votul din Italia nu pune în pericol proiectul european – Mihai Sebe (IER)

luigi_di_maio.jpg

Mişcarea Cinci Stele ar urma să obţină cel mai mare număr de mandate în Camera Deputaţilor
Mişcarea Cinci Stele ar urma să obţină cel mai mare număr de mandate în Camera Deputaţilor
Image source: 
Flickr

Italienii au votat cu dreapta şi forţe antisistem, în alegerile parlamentare de duminică, însă fără să rezulte o majoritate clară, potrivit datelor disponibile, ceea ce sugerează mai multe scenarii.

Mişcarea Cinci Stele ar urma să obţină cel mai mare număr de mandate în Camera Deputaţilor, însă niciun partid sau alianţă nu va obţine o majoritate absolută în Cameră, potrivit unei proiecţii difuzate de postul public RAI. Mişcarea fondată în 2009 poate obţine între 216 şi 236 din cele 630 de mandate din Cameră.

Partidele din coaliţia de dreapta/extremă dreapta din jurul partidului Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi ar urma să obţină împreună între 248 şi 268 de mandate - dintre care între 122 şi 132 Liga (extrema dreaptă) şi între 94 şi 127 Forza Italia.

Coaliţia condusă de Partidul Democrat (PD, centru-stânga, la putere), ar urma să obţină între 107 şi 127 de mandate.

Dacă nu se conturează nicio majoritate parlamentară, preşedintele Republicii Italiene ar urma să lase în funcţie actualul guvern, al lui Paolo Gentiloni, de centru-stânga, care nu are nevoie să ceară un vot de încredere de la noul Parlament pentru a gestiona afacerile curente - până la convocarea unor noi alegeri. Procedura are însă nevoie de timp. Cele două Camere se vor reuni prima oară pe 23 martie, pentru a-şi alege preşedinţii. Abia după aceea pot fi deschise negocierile.

Discutăm situația din Italia în perspectiva unei Uniuni Europene pe cale de a se refonda cu Mihai Sebe, de la Institutul European din România.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Mihai Sebe