Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andreea Paul, INACO : Mă aștept la declanșarea unei reale și acute crize economice în România

paul_maria_andreea.jpg

Image source: 
www.cdep.ro

Institutul Naţional de Statistică a confirmat miercuri estimările publicate la jumătatea lunii trecute referitoare la creşterea de 7% a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2017, faţă de anul anterior, cel mai mare avans din 2008 până în prezent. Între timp, analiștii avertizează că situația nu este nici pe departe atât de fericită pe cât pare.

La creşterea PIB a contribuit industria cu aproape două procente și cu o pondere de peste 24% la formarea PIB, apoi comerţul. În schimb agricultura, silvicultura şi pescuitul au contribuit nesemnificativ cu 0,7% la PIB și a avut o pondere mai redusă la formarea acestuia de doar 4,4%. De ce sunt utile și aceste amănunte? Pentru că arată ce sectoare se chinuie să fie competitive, asta în condițiile în care marele viciu al acestei creșteri spectaculoase ar fi – potrivit analiștilor- tocmai faptul că se bazează pe consum și nu pe dezvoltarea diferitelor sectoare ale economiei a căror competitivitate rămâne scăzută. De altfel, în acest context un studiu al Inițiativei pentru Competitivitate arată că Strategia Naţională de Competitivitate 2015-2020 este nerealizată în proporție de 70 la sută.

Invitatul Zilei la RFI, Andreea Paul, președintele organizației Inițiativa pentru Competitivitate INACO, face o radiografie a competitivității economiei românești, în interviul realizat de Lea Berzuc...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Invitatul Zilei la RFI, Andreea Paul, președintele INACO