Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PAC post 2020 - o revenire la structurile naționale ar fi greșită (comisar european)

agroeuro.jpg

Oettinger se gândește la capitole speciale de finanțare și promovare pentru tineri agricultori
Oettinger se gândește la capitole speciale de finanțare și promovare pentru tineri agricultori
Image source: 
Wikimedia Commons

”Unii vor să se renunțe de tot la PAC, alte solicitări merg în direcția reducerilor cu 30% , dar eu consider că acest lucru nu e bun. O piață internă este mai bine realizabilă atunci când există un numitor comun”, spune comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane.

Referindu-se la agricultură într-un discurs despre viitoarele resurse financiare ale Uniunii, posibil mai scăzute, comisarul spune că o revenire la structurile naționale ar fi complet greșită, pentru că politica agricolă comună a fost primul domeniu de politică europenizat.

Cât privește reducerile, necesare de altfel, comisarul european susține o scădere a fondurilor undeva între 5 și 10% față de perioada până în 2020 și că o cofinanțare națională nu ar fi oportună pentru că ar fi prejudiciate regiunile mai sărace.

Gunther Oettinger vorbește și de o propunere de plafonare a plăților către marile ferme și de finanțarea degresivă în funcție de mărimea exploatațiilor agricole. În plus, comisarul european este de părere că nu ar trebui să mai existe atât de multe controale, ci să se meargă pe audituri unice, ceea ce ar fi o mare ușurare pentru agricultori. De asemenea, Oettinger se gândește la capitole speciale de finanțare și promovare pentru tineri agricultori și pentru inovare și la un buget pentru urgențe atunci când apar astfel de situații.

În plus, noile condiții ecologice ale PAC, așa cum le vede și comisarul pentru agricultură Phil Hogan, sunt mai suple decât cele cunoscute până acum - o idee care vine de fapt de la Parlamentul European.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 5 martie 2018