Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce vrea Dragnea schimbarea echipei? E neclar acum – Liviu Avram (Adevărul)

congres_psd_1.jpg

Astăzi este ultima zi în care liderii PSD îşi pot depune candidatura pentru o funcţie de conducere în partid
Astăzi este ultima zi în care liderii PSD îşi pot depune candidatura pentru o funcţie de conducere în partid
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Congresul extraodinar al PSD ar urma să aducă o echipă de conducere schimbată aproape în totalitate. Vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi - opt pentru femei, opt pentru bărbaţi, pentru  funcţia de secretar general şi cea de preşedinte executiv.

Pentru funcţia de preşedinte executiv, un anunţ ferm este cel al organizaţiei regionale Bucureşti - Ilfov, referitor la susţinerea Vioricăi Dăncilă, în pofida faptului că aceasta declara în urmă cu aproximativ două săptămâni că nu va candida la o funcţie la Congres. Argumentul folosit atunci era acela că funcţia de prim-ministru îi ocupă mult timp şi trebuie să se implice foarte mult, iar o funcţie în partid ar presupune să facă şi acolo muncă în plus. Cu toate acestea, sprijinul exprimat de către Gabriela Firea, care a descris-o drept o persoană cu reale calităţi de lider, diplomată şi empatică, s-ar putea să o determine să îşi asume o candidatură.

Pentru postul de preşedinte executiv şi-a înregistrat candidatura şi Nicolae Bănicioiu, deşi acesta nu a respectat condiţia impusă de partid, de a avea semnătura organizaţiei din care face parte pentru a putea candida, însă el a declarat că îşi va completa dosarul.

Şi Ecaterina Andronescu candidează pentru funcţia de preşedinte executiv.

În cazul actualului deţinător al postului, Nicolae Bădălău, nu este sigur ce se va întâmpla, deşi acesta a spus că cea mai importantă funcţie în PSD este aceea de membru, iar faptul că judeţul său a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri pe ţară îl face să se gândească dacă mai vrea o funcţie de conducere în PSD.

Una peste alta, de destule ori numele candidaților nu înseamnă mare lucru pentru opinia publică și nu este clar de ce vrea liderul Liviu Dragnea această schimbare, spune la RFI Liviu Avram, redactor șef adjuct la Adevărul.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Liviu Avram