Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 5 martie

jurnal_rural_10.jpg

Doi deputați propun eliminarea TVA pentru livrarea fructelor și legumelor proaspete
Doi deputați propun eliminarea TVA pentru livrarea fructelor și legumelor proaspete
Image source: 
RFI

România va ajunge în acest an la un grad de absorbţie a fondurilor europene de peste 50% prin PNDR 2020, iar suma atrasă ar putea depăşi 4,1 miliarde de euro, promite ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Petre Daea spune că, în ultimii trei ani, la AFIR s-au depus peste 44.000 de proiecte de investiţii, în valoare de 6,98 miliarde de euro. Dintre acestea au fost selectate ceva peste 23.000, în sumă de 3,37 miliarde de euro. ”Pe tot ciclul, azi, gradul de absorbţie al României în PNDR 2020, care se alimentează din FEADR, este de 36%. La cele 2,7 miliarde de euro absorbite până acum, cu cele 1,4 miliarde de euro programate pentru acest an, din care deja până la această dată avem 100 de milioane de euro, vom ajunge la 4,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 50% din suma totală, de 8,13 miliarde euro”, a mai spus ministrul Daea.

Despăgubiri pentru un proiect energetic

Terenurile care se află pe traseul conductei de gaze naturale BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără a fi necesară obţinerea acordului proprietarilor, anunță un proiect de hotărâre de guvern. Este vorba de peste 17.000 de astfel de proprietăți.

Noua conductă, considerată obiectiv strategiv, are un traseu care traversează România de la sud-est la vest și trece prin 10 județe, intrând în țară prin Giurgiu și trecând spre Ungaria prin Timiș.

Transgaz anunță că a transmis deja proprietarilor sau deținătorilor de terenuri notificări cu caracter informativ, în care au fost menționate importanța deosebită a proiectului, temeiul legal în baza căruia Transgaz își exercită dreptul de uz și servitute, precum și dreptul proprietarului de a primi indemnizații și despăgubiri.

Program ”Bazna și Mangalița”, start în Sibiu

Ministrul Petre Daea anunță că zilele acestea începe programul prin care fermierii primesc gratuit purcei din rasele Bazna și Mangalița. Primii care intră în programul MADR sunt fermierii din Sibiu, la care purceii ajung chiar în această săptămână.

Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care să dețină exploatații înregistrate sanitar veterinar și să livreze minimum jumătate din purceii primiți la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap. De asemenea, ei sunt obligați să folosească numai anumite furaje și numai în anumite cantități.

Această schemă de ajutor de minimis este valabilă în perioada 2018 - 2020, iar suma pentru anul acesta este de 4,6 milioane de lei.

Pesticide...cu probleme

Autoritatea Fitosanitară atrage atenția că în piața produselor de protecție a plantelor au fost găsite produse neconforme din punct de vedere al substanțelor active conținute.

Pentru că în perioada următoare începe sezonul de tratamente fitosanitare la culturile agricole, Autoritatea a organizat echipe de control la depozite și unități fitofarmaceutice, de unde a prelevat probe și le-a transmis spre analiză laboratoarelor de profil. Din 47 de probe de erbicide analizate, opt au fost neconforme. În același timp au mai fost depistate raticide a căror substanță activă nu este omologată în România.

Fără TVA la fructe și legume proaspete

Doi deputați propun eliminarea TVA pentru livrarea fructelor și legumelor proaspete, explicând că o astfel de măsură va promova o dietă mai sănătoasă, în special pentru copii. Inițiatorii legii susțin că această lege este necesară în condițiile în care numărul de copii supraponderali din România a crescut mult în ultimii ani.

Pe acest fond să anunțăm că a fost promulgată legea care aprobă o ordonanță a guvernului referitoare la participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene. Mai exact, proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume proaspete, în special banane, fructe și legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0

Ascultă Jurnal Rural din 5 martie 2018
719