
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural European - 5 martie
jurnal_european_5.jpg

Astfel este crescută suma pe care autoritățile naționale o pot utiliza pentru a sprijini fermierii fără a fi nevoie de aprobare prealabilă. Propunerea este un răspuns la cererile statelor membre ale Uniunii de a îmbunătăți sprijinul acordat agricultorilor, reducând în același timp sarcina administrativă și fără a distorsiona piața.
Modificarea propusă a așa-numitelor norme privind ajutorul de minimis ar stabili, de asemenea, valoarea maximă națională a ajutorului la 1,5% din producția agricolă anuală în aceeași perioadă de trei ani, de la 1 procent în normele actuale. În plus, Comisia propune creșterea cu 50% a sumei totale a ajutorului care poate fi acordat de statele membre unui anumit sector agricol în scopul reducerii impactului asupra comerțului dintre statele membre și evitării unei denaturări potențiale a concurenței.
În cele din urmă, noile norme ar propune, de asemenea, crearea registrelor centrale obligatorii la nivelul statelor membre, înregistrarea ajutoarelor de minimis acordate în vederea simplificării și îmbunătățirii furnizării și monitorizării ajutoarelor de minimis.
Comisia cere răspunsuri la această propunere și le așteaptă până la 16 aprilie.
Până acum, fermele puteau să beneficieze de un ajutor de minimis de maxim 15.000 de euro/fermă, acordat pentru o perioadă de trei ani. Ajutoarele de minimis sunt acordate, atât în sectorul vegetal, cât și în zootehnie.
Unele cereri de reducere sunt prea mari (comisar european)
”Unii vor să se renunțe de tot la PAC, alte solicitări merg în direcția reducerilor cu 30% , dar eu consider că acest lucru nu e bun. O piață internă este mai bine realizabilă atunci când există un numitor comun”, spune comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane. Referindu-se la agricultură într-un discurs despre viitoarele resurse financiare ale Uniunii, posibil mai scăzute, comisarul spune că o revenire la structurile naționale ar fi complet greșită, pentru că politica agricolă comună a fost primul domeniu de politică europenizat.
Cât privește reducerile, necesare de altfel, comisarul european susține o scădere a fondurilor undeva între 5 și 10% față de perioada până în 2020 și că o cofinanțare națională nu ar fi oportună pentru că ar fi prejudiciate regiunile mai sărace.
Gunther Oettinger vorbește și de o propunere de plafonare a plăților către marile ferme și de finanțarea degresivă în funcție de mărimea exploatațiilor agricole. În plus, comisarul european este de părere că nu ar trebui să mai existe atât de multe controale, ci să se meargă pe audituri unice, ceea ce ar fi o mare ușurare pentru agricultori. De asemenea, Oettinger se gândește la capitole speciale de finanțare și promovare pentru tineri agricultori și pentru inovare și la un buget pentru urgențe atunci când apar astfel de situații.
Neonicotinoide, risc pentru albine (studiu EFSA)
Majoritatea utilizărilor de pesticide neonicotinoide reprezintă un risc pentru albinele de miere și pentru albinele sălbatice, potrivit evaluărilor publicate de catre Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Instituția tocmai și-a actualizat evaluările de risc a trei neonicotinoide care sunt în prezent supuse restricțiilor în spațiul comunitar din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru albine.
Aceste noi concluzii actualizează datele publicate în 2013, după care Comisia Europeană a impus controale privind utilizarea substanțelor. EFSA și-a finalizat concluziile în urma a două consultări separate cu experții în domeniul pesticidelor din statele membre ale Uniunii. Ca în evaluările anterioare, expunerea albinelor la substanțe a fost evaluată prin trei căi: reziduurile din polen și nectar de albine; rularea prafului în timpul însămânțării sau aplicării semințelor tratate și consumul de apă.
Lucrurile nu se termină doar cu aceste concluzii pentru că ele vor fi comunicate managerilor de risc din Comisia Europeană și statelor membre, care vor examina eventualele modificări ale restricțiilor actuale privind utilizarea acestor pesticide.
Toate edițiile emisiunii Jurnal European: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european