Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 13 martie 2018

Seful diplomatiei americane Rex Tillerson, a fost demis de presedintele Trump

Șeful diplomației americane Rex Tillerson, a fost demis de președintele Trump care i-a găsit rapid un înlocuitor - actualul director al CIA, Mike Pompeo. Pe de altă parte la conducerea agenției de informații ajunge pentru prima dată o femeie!

sumarul emisiunii 40 de minute

Coincidenta sau nu, Rex Tillerson acuza Kremlinul, dupa otravirea fostului spion rus Sergei Skripal, ca este "o forta iresponsabila si o sursa de instabilitate". Intre timp, premierul britanic Theresa May i-a dat timp lui Vladimir Putin până la miezul nopții pentru a da explicații in caz contrar Londra ameninta cu represalii.

In Slovacia se clatina tot guvernul dupa asasinarea jurnalistului Jan Kuciak. Deja Ministrul de Interne si-a anuntat demisia. Plecarea sa era cerută atât de opoziţie, cât şi de masive manifestaţii de stradă.

In tara, inflatia a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani: 4,72%. La creșterea prețurilor au contribuit creșterile salariale și consumul mai mare. Imediat despre cauze si efecte cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Parlamentarii revin cu un proiect prin care să acorde pensii speciale şi aleşilor locali, începând cu 1 ianuarie 2019, pe modelul celor ale parlamentarilor, după ce prima iniţiativă în acest sens a fost declarată neconstituţională. Singurul partid care se opune pensiilor speciale este USR.

Analizam si anuntul liderului PSD care spune ca partidul va lucra la o lege care să dea posibilitatea sanctionarii celor care defăimează țară. Libera exprimare nu înseamnă să defăimezi, motiveaza Liviu Dragnea care a facut referire la Monica Macovei dar si la alti europarlamentari.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 13 martie 2018