Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Glifosatul duce Comisia Europeană în justiție

erbicid_1.jpg

Glifosatul devine un subiect politic în spațiul comunitar
Glifosatul devine un subiect politic în spațiul comunitar
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Regiunea Bruxelles Capitale cheamă în justiție Comisia Europeană pentru că a prelungit folosirea substanței glifosat fără a fi luat în considerare așa numitul ”principiu de precauție”.

În acest fel, glifosatul devine un subiect politic în spațiul comunitar, pentru că săptămâna aceasta și Parlamentul European atacă, este adevărat că doar verbal, și el Comisia, pentru mai multe afaceri, între care acest erbicid.

Îm România a fost înființată Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată, care adună deja afaceri în valoare de 40 milioane de euro, din cele mai importante ramuri din agricultură. În acest fel, fermierii români au o noua oportunitate de a-și valorifica produsele agricole și pot avea pentru prima oară acces la un sistem integrat de procesare a legumelor, fructelor, laptelui și cărnii.

În plus, fermierii care aderă la această structură asociativă vor avea parte și de reprezentare în fața instituțiilor statului, consiliere pentru atragerea de fonduri europene sau cursuri de formare profesională. Uniunea de cooperative va propune modificări legislative și anunță că va iniția diferite propuneri de siguranță alimentară. De asemenea, noua organizație anunță că va promova și încuraja asocierea producătorilor locali sau naționali în cooperative.

Discutăm inițiativa, și din perspectiva aducerii de plus-valoare, adică a industriei prelucrătoare, cu Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

În 16 martie începe a 18-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii,  pe platfoma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură, București. Târgul Naţional al Mierii,  ediţia de primăvară - care se va desfăşura în acest an în perioada 16 - 18 martie 2018 reprezintă cel mai important eveniment de profil  din capitală şi este deja un eveniment tradiţional care se bucură de o foarte bună participare atât din partea consumatorilor de produse apicole cât și din partea apicultorilor ca participanţi sau expozanţi, a procesatorilor din domeniul apicol precum şi a reprezentanţilor din cadrul asociaţiilor apicole.

Prin organizarea acestui târg ne dorim ca de fiecare dată să creştem cât mai mult interesul pentru albină, apicultură şi produsele stupului dată fiind importanţa acestui sector pentru agricultură, mediu, sănătate şi o alimentaţie echilibrată. Discutăm despre problemele din apicultură cu Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 12 martie 2018