Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul ”Skripal” - și Moscova anunță expulzarea unor diplomați

russia_1.jpg

Moscova a negat orice responsabilitate pentru atac
Moscova a negat orice responsabilitate pentru atac
Image source: 
Wikimedia Commons

Moscova nu lasă fără răspuns expulzarea a zeci de diplomați ruși din Marea Britanie, ministrul de externe Serghei Lavrov declarând că Rusia va expulza diplomaţi britanici ”în curând”.

Spirala conflictuală a pornit de la recenta otrăvire, pe teritoriu britanic, a unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia. Atât fostul spion rus, care lucra pentru britanici în anii '90, cât şi fiica acestuia, au fost otrăviţi în oraşul Salisbury cu neurotoxina ”Noviciok”, despre care se crede că este produsă în Rusia. Prim-ministrul britanic Theresa May a spus că ”nu poate exista altă concluzie” decât că Rusia este vinovată de otrăvire, dar Moscova a negat orice responsabilitate pentru atac.

În consecință, Marea Britanie a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi după otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic. Acum, întrebat de presa din Rusia ce măsuri are în vedere Moscova, ministrul Serghei lavrov a vorbit tot despre expulzări. De asemenea, Lavrov a susţinut că abordarea Marii Britanii este un rezultat al problemelor guvernului în privinţa Brexitului. Conform rapoartelor, ministrul rus de Externe ar fi descris acuzaţiile britanicilor contra Rusiei drept o ”grosolănie”.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a făcut apel către aliaţii Regatului Unit pentru susţinere. El a declarat că ”toate ţările responsabile” au o obligaţie de a înfrunta agresiunile ruşilor, despre care a spus că ”ameninţă arhitectura securităţii globale”. Johnson

a confirmat şi că Marea Britanie va depune o mostră a neurotoxinei care a fost folosită în atacul de la Salisbury la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Boris Johson susține că otrava folosită a fost aleasă special pentru a transmite un mesaj disidenţilor politici care se opun preşedintelui rus Vladimir Putin.

Discutăm situația cu fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Diaconescu